Un bebeluș de opt luni –victima regimului autoritar al lui Erdogan

Suntem în vara lui 2016. Sedat D, cetățean turc, profesor în România, așteaptă să i se nască primul copil. Apar însă unele complicații în timpul sarcinii, iar soția sa hotărăşte să se întoarcă acasă, pentru a fi aproape de familie și pentru a beneficia de îngrijire medicală de specialitate.

Între timp, pe 15 iulie 2016, are loc o tentativă de puci care a eșuat. Autoritățile turcești dau vina pe membrii unui “stat paralel” condus de cel pe care Erdoğan îl socoteşte inamic declarat: fostul imam în vârstă de 75 de ani F. Gulen, care trăiește în Pennsylvania.

Ideile lui Gülen constituie sursă de inspirație pentru mii de instituţii de învățământ din peste 160 de țări. În România, Sedat D. lucrează la una dintre aceste școli.

După naștere, tatăl așteaptă cu nerăbdare să-şi revadă soția și să-şi cunoască bebeluşul.Pentru a putea călători împreună cu copilul, femeia are nevoie de permisiune scrisă de la soțul ei, în cadrul unui document oficial.

Profesorul merge la consulatul turc din România pentru hârtie, i se dă să completeze un formular, iar apoi îi este luat și anulat pașaportul, fără nicio explicație. Aceasta înseamnă că nu poate călători nicăieri în afara României.

Actualmente, acest profesor turc, care a devenit un tată cu puțin timp înainte de lovitura de stat, încearcă „tot ce-i stă în putinţă“ pentru a-şi putea revedea familia.Una dintre posibilităţi ar implica un divorț formal, care i-ar permite soției și copiilor să călătorească fără permisiunea lui.

„Dar nu suntem deloc siguri că vom reuşi pe această cale“, spune el. Au trecut deja opt luni şi Sedat D. tot nu şi-a văzut copilul.

Din păcate, acesta nu este un caz izolat. Peste 300 de familii de turci din România, care au legături cu mişcarea gülenistă, se tem că-şi vor pierde pașapoartele – aceasta în contextul în care persecuţia „dușmanilor statului“ este exportată către vest.