Un polițist din Basel de origine turcă a fost arestat pentru spionaj în sprijinul lui Erdoğan

 

Un polițist de trafic rutier de origine turcă lucrând în Basel a fost arestat datorită activităților de spionaj întreprinse împotriva criticilor elveţieni ai președintelui Recep Tayyip Erdogan.

Potrivit unui ziar local, polițistul în vârstă de 37 de ani, cunoscut numai după inițialele Y.S., a făcut rost de datele personale ale unui expatriat turc locuind în orașul elvețian Basel din baza de date a poliției.

Rezidentul de origine turcă este un adversar declarat al lui Erdogan, care evitase să-și dezvăluie adresa și alte date personale în timpul unei reuniuni a Uniunii Democraților Europeni Turci (UETD).

UETD este o organizație de lobby în Europa pentru Partidul Justiției și Dezvoltării (Partidul AK) din Turcia, actualmente aflat la putere.

Y.S., membru al UETD, a furnizat toate datele pe care le-a obținut ilegal din baza de date a poliției biroului UETD din Zurich; informaţiile au fost transmise ulterior unui consulat turc (a declarat ziarul, bazându-se pe unele surse anonime din cadrul UETD).

„Dacă este adevărat că datele personale ale unui cetățean din Basel au fost transmise consulatului turc prin intermediul UETD, codul penal prevede o pedeapsă cu închisoarea pentru spionaj politic pe o perioadă de până la trei ani”, a scos în evidenţă cotidianul.

Nu este prima dată ca un membru al UETD să exercite presiuni asupra criticilor lui Erdogan din străinătate.