Soția unui cetăţean turc solicită eliberarea soţului dânsei, momentan reţinut în Malaezia

 

Soția unui om de afaceri turc reținut în Malaezia pentru comiterea unor presupuse infracțiuni de natură teroristă a implorat astăzi guvernul de la Kuala Lumpur să-l elibereze, susţinând că este nevinovat.

„Implor din tot sufletul guvernul și poliția din Malaezia să nu-l deporteze”, a declarat Ainnurul Aisyah Yunos într-o conferință de presă.

Soțul dânsei, Ihsan Aslan, a fost arestat săptămâna trecută împreună cu un alt cetățean turc, Turgay Karaman, în baza unei legi de securitate naţională care permite detenția fără judecată pe un termen de cel mult 28 de zile.

Deputatul prim-ministrului Datuk Seri, dr. Ahmad Zahid Hamidi, a declarat că poliția anti-terorism i-a investigat pe cei doi bărbați, împreună cu alții, pentru „răspândirea, influențarea și finanțarea” activităților grupului afiliat la ISIS.

Însă grupurile care promovează drepturile omului la nivel mondial se tem că Malaezia ar putea ceda presiunilor venite din partea Turciei, al cărei guvern actual s-a făcut vinovat de o represiune pe scară largă înderptată împotriva adversarilor politici bănuiți de participrea la lovitura de stat nereuşită de anul trecut, prin care se urmărea înlăturarea președintelui Recep Tayyip Erdogan.

„Nu învinovăţesc pe nimeni. Toate acestea constituie o mare neînțelegere. El nu este deloc vinovat. Sper că va fi eliberat în curând. Suntem îngrijorați de starea sa”, a spus Aisyah, care are cetăţenie malaeză.

Femeia în vârstă de 35 de ani, care nu s-a putut abţine să verse lacrimi de câteva ori, era însoțită de cei trei copii ai săi (unul dintre ei fiind cu nevoi speciale).

La două zile după arestarea lui Aslan și Karaman, cadrul universitar Ismet Ozcelik a fost, de asemenea, reținut – pretinzându-se motive de securitate națională.

Agenția de știri controlată de statul turc a declarat că cei trei bărbați aveau legături cu teologul Fethullah Gulen, acuzat de organizarea loviturii de stat.

Aisyah a negat că soțul său ar avea legături dubioase cu vreo organizaţie.

Într-o declarație adresată reporterilor, dânsa a spus că soțul ei „a fost întotdeauna loial guvernului ales pe cale legală din Turcia, nefiind niciodată implicat în vreo activitate ilegală care ar fi amenințat regimurile democratice ale Turciei ori Malaeziei”.

Guvernul lui Erdogan este responsabil de reținerea sau concedierea a zeci de mii de persoane – aceasta în contextul situației de urgență forţate asupra populaţiei după încercarea de preluare a puterii de către pucişti.

Represiunea îi are ca ţintă pe cei bănuiţi a fi susținători ai lui Gulen.

Oficiul ONU pentru Drepturile Omului din Asia de Sud-Est și-a exprimat profunda îngrijorare vinerea trecută cu privire la toate aceste arestări și a îndemnat givernul Malaeziei să se abțină de la deportarea bărbaților în Turcia.

„Există temeri cum că acești bărbați ar fi putut fi vizați datorită presupuselor lor legături cu mișcarea lui Gulen …”, a declarat Laurent Meillan, reprezentantul în regiune.