Gülen: Tentativa de lovitură de stat a fost un scenariu scandalos construit de Erdoğan

 Fethullah Gülen, cărturar islamist turc, care a trăit din 1999, în Pennsylvania  într-un exil auto-impus, a declarat că încercarea de lovitură de stat din Turcia, din 15 iulie, a fost  “un scenariu  scandalos și atroce construit de președintele turc Recep Tayyip Erdoğan și complicii săi” , raporteaza  – Centrul pentru Libertate (SCF).

Gülen, care a inspirat Mișcarea Hizmet, cea care a fost acuzata de catre Erdogan, că a încercat să orchestreze lovitura de stat, a declarat într-un interviu exclusiv cu SCF că  „a fost lansata o continuă anchetă de persecutie, fără precedent,  împotriva mișcării”.

„El [Gülen] a arătat clar, ca dacă cineva care a simpatizat mișcarea Hizmet a luat parte la acest act atroce, a trădat însăși idealurile Mișcării”, a spus miercuri, SCF într-un raport detaliat intitulat „15 iulie: Puciul lui Erdoğan” .

„Gülen și-a reiterat apelul la o comisie internațională pentru a investiga temeinic lovitura de stat, o ofertă la care Erdoğan nu a răspuns”, a menționat SCF.

” Incercarea loviturii de stat din Turcia, de anul trecut, nu a fost altceva decât un steag fals, orchestrat de președintele autocrat al Turciei, Erdoğan și agresorii săi, creind un pretext pentru persecuția în masă a criticilor și oponenților într-o, stare de urgență, perpetuă”, a concluzionat SCF.

„Pe baza datelor publice disponibile , a acuzațiilor de lovitură de stat, a mărturiilor din instanță, a interviurilor private, a opiniei experților militari și a altor dovezi colectate de cercetători, SCF este destul de convins că această încercare , nu a fost nici măcar calificată ca lovitură de stat, dovada fiind mobilizarea militară, intr-un număr neobisnuit de mic, limitat la puține orașe, gestionat prost sfidând practicile, tradiția, regulile de angrenare și procedurile standard din armata turcă „.

„Aceasta a fost o continuare seriei de steaguri false, care au fost descoperite în ultimii doi ani sub regimul autoritar al conducerii lui Erdoğan și cu siguranță a fost cel mai sângeros”, a declarat Abdullah Bozkurt, președintele SCF.

“Se pare că Erdogan, a împrăstiat zvonurilele, despre o posibilă lovitură de stat in capitala Turciei,

și și-a orchestrat astfel, propria lovitură, pentru a câștiga timp și a-și pregăti opoziția [pentru pesecuție]” a mai adăugat acesta.

O parte dintre constatările raportului detaliat, 191 de pagini, al SCF sunt următoarele:

  • „A apărut un decalaj uriaș între fapte și narațiunea  guvernului privind incercarea de lovitură de stat, în ciuda eforturilor intense depuse de regimul lui Erdoğan sub forma cenzurii,  propagandei, presiunii, amenințărilor și chiar torturii și relelor tratamente. Mărturiile făcute de inculpați și dovezile care au fost descoperite până acum au susținut în continuare opinia că încercarea de lovitură de stat nu a fost decât un aranjament. „
  • „Declaratiile publice contradictorii ale lui Erdoğan cu privire la lanțul de evenimente din ziua loviturii de stat, insasi relatarea lui care diferă de rechizitoriile emise de sistemul judiciar, controlat strict de regimul său, măsurile antidemocratice luate în urma evenimentelor din 15 iulie ,  obstructionarea a mii de instituții și arestările a zeci de mii de civili, au aruncat o umbra nefavorabila asupra evenimentelor din 15 iulie. „
  • „Faptul că șeful serviciului de informații turce (MİT), Hakan Fidan, a fost avertizat în prealabil în legătură cu lovitura de stat, conform propriilor sale declarații scrise si trimise Parlamentului, faptul ca nu a informat nici primul ministru si nici presedintele, intareste afirmatia ca lovitura de stat a fost o inscenare.
  • „Nu exista nicio explicatie de ce in primul rand si inainte de toate , oficialitatile responsabile de  descoperirea, infrangerea si oprirea tentativei de stat împotriva guvernului ales, au rămas fara reactie în ziua loviturii  și de ce si-au urmat rutina zilnică chiar și după ce au aflat despre încercare. Pe fondul lipsei marturiei, sefului serviciului de informatii Hakan Fidan, fie in caliatate de suspect, fie de martor, din toate investigatiie judiciare ce au urmat tentativei loviturii de stat si neprezentarea sa la Comisia Parlamentara de Investigatii a loviturii de stat, pentru a da declaratie, si chiar faptul ca si-a pastrat pozitia, Erdoğan chiar se așteaptă ca toată lumea să creadă în narațiunea sa construită despre încercarea de lovitură de stat, fără să se întrebe și să investigheze nimic semnificativ.”
  • „Faptul că șeful Intel Hakan Fidan sa întâlnit cu oficialii militari de top, ore întregi in ziua dinaintea loviturii de stat, precum și în ziua loviturii de stat, vizita sa la sediul Statului Major General, în ciuda faptului că se presupunea că ar putea fi dat afară și arestat de militari, plecarea lui de la sediul militar fără nicio problema si lansarea încercării de lovitură de stat imediat după plecarea sa nu a fost explicată și justificată nici pana astăzi.

„De asemenea, este important de notat, că șeful Statului Major General Hulusi Akar a făcut declarații contradictorii. Mărturiile martorilor și inculpaților nu confirmă relatarile furnizate de Akar. Experții militari pe care SCF  i-a consultat în pregătirea acestui raport au subliniat clar că incercarea de lovitură de stat, orchestrata dinainte, ar fi putut fi oprita cu usurinta si împiedicata  prin măsuri simple și rapide. Totusi faptul ca Akar, nu a recurs la astfel de masuri preventive, creeaza suspiciuni profunde despre evenimentele din 15 iulie.” 

„A fost foarte neobișnuit și ciudat faptul că comandanții de vârf ai armatei si-au continuat rutina obișnuită, chiar participand la ceremonii de nunta, la orele la care exista informatia primita, credibilă și alarmantă a unei încercări de lovitură de stat. Aceasta contravine tradițiilor, practicilor și regulilor stabilite ale procedurilor de operare  ale armatei turce. „Potrivit datelor oficiale, 8.651 de ofițeri au luat parte la lovitura de stat, ceea ce reprezintă 1,5% din totalul personalului militar din armata turcă. Dintre aceștia, 1 761 erau recruți privați, 1.214 erau studenți militari, iar 5.761 erau ofițeri și subofițeri. Dar chiar și aceste cifre nu reflectă mobilizarea reală care a fost văzută pe teren în timpul încercării de lovitură de stat. Având în vedere că 168 de generali și mii de ofițeri sunt în prezent judecați cu privire la acuzațiile de lovitura de stat, experții militari consideră ciudat faptul că un număr atât de nesemnificativ de trupe au luat parte la încercarea de lovitură de stat. Se estimează că există 200,00 de militari sub comanda acestor generali care sunt acuzați de puci. „Evenimentele ciudate, cum ar fi închiderea traficului pe podul Bosfor pe un sens, lovirea țintelor care nu au servit scopurilor pucistilor deloc, crutarea politicienilor, care ar fi trebuit sa fie tinta principala, uciderea civililor, sechestrarea institutiilor de catre doar o mana de militari, nu au fost explicate. Mobilizarea limitată a trupelor militare a fost limitată la câteva orașe, iar echipele care ar fi trebuit să-l rețină pe Erdoğan au venit la hotel după orele sale de plecare. Toate aceste evenimente „fără sens” par să sugereze că au fost organizate pentru a oferi o impresie și a furniza imagini și fotografii pentru lovitura de stat.”

„Chiar și după un an întreg, guvernul turc nu a reușit să prezinte dovezi convingătoare și solide care să dovedească faptul că mișcarea Hizmet (popular cunoscută sub numele de mișcarea Gülen) se afla în spatele încercării de lovitură de stat, fie ca si creier sau participant. Mărturiile fabricate și forțate, aparent supuse torturii grele în custodie, au fost mai târziu respinse de inculpați, atunci când au apărut în instanță pentru audierile la judecată. „Asa cum au relevat diferitele cercetări publicate sau raportate de instituțiile internaționale, ofițerii care au fost acuzați de încercarea loviturii de stat, provin din diferite ideologii și medii.În majoritatea cazurilor, trupele au fost mobilizate împotriva amenințărilor atacurilor teroriste iminente sau ca parte a exercițiului militar, au arătat declarațiile inculpatilor în instanță.

„Fethullah Gülen, care a inspirat mișcarea Hizmet, care a fost acuzată de lovitura de stat de catre Erdoğan , a declarat într-un interviu exclusiv cu SCF, ca puciul a fost : “un scenariu  scandalos și atroce construit de președintele turc Recep Tayyip Erdoğan și complicii săi”. Acesta a afirmat ca „a fost lansata o continuă anchetă de persecutie, fără precedent,  împotriva mișcării”.”El a arătat clar, ca dacă cineva care a simpatizat mișcarea Hizmet a luat parte la acest act ciudat, a trădat însăși idealurile Mișcării”. „Gülen și-a reiterat apelul, la o comisie internațională pentru a investiga temeinic lovitura de stat, o ofertă la care Erdoğan nu a răspuns.

„Incertitudinea din spatele investigațiilor balistice asupra armelor folosite în asasinarea civililor și a trupelor încă mai persistă. Grupurile paramilitare care au participat la ciocniri și care au apărut mai târziu în diverse videoclipuri realizate în noaptea loviturii de stat nu au fost identificate și modul în care au fost organizate și mobilizate rămâne un mister. Au existat, de asemenea, rapoarte că poliția turcă a distribuit arme de mare calibru civililor în noaptea loviturii de stat.

„Turcia nu mai este o țară guvernată de statul de drept și de principii democratice.  Acum este un stat condus de decrete guvernamentale, într-o stare de urgență, constanta. Sistemul judiciar este sub controlul total al guvernului, libertatea presei și a libertatea la exprimare sunt subordonate controlului, Parlamentul nu mai funcționează și politicienii din opoziție se află în spatele gratiilor.

„Mai mult de 150.000 de angajați guvernamentali au fost concediați din funcție, pe baza opiniilor lor critice, fără probe judiciare și administrative reale.

Epurarea din aparatul militar, judiciar, a serviciului străin și a securitatii a atins niveluri alarmante. 51.889 de persoane au fost trimise în spatele gratiilor, fără probe, procese și condamnări, majoritatea  gospodine, profesori, studenți, medici, comercianți, jurnaliști toti afiliați la mișcarea Hizmet „