Turcia, fascistă? Erdogan continuă epurarea!

Turcia a concediat sute de funcţionari civili şi a întărit prerogativele preşedintelui Recep Tayyip Erdogan faţă de Serviciul Naţional de Informaţii (MIT), prin două decrete publicate vineri cu privire la starea de urgenţă impusă după lovitura de stat eşuată de anul trecut, relatează presa internationala.

Autorităţile turce au destituit sau suspendat mai mult de 155.000 de oficiali, în cadrul unor epurări care au urmat puciului eşuat, şi au emis pedepse cu închisoarea pentru circa 56.000 de persoane, printre care soldaţi, poliţişti, funcţionari.

Potrivit celor mai recente decrete, publicate în Monitorul Oficial, 928 de funcţionari civili din cadrul diferitelor ministere, instituţii publice şi din armată au fost destituiţi.

În conformitate cu unul dintre decrete, va fi nevoie de permisiunea lui Erdogan pentru ca şeful MIT să poată fi investigat sau chemat ca martor. Noile modificări de lege deschid de asemenea calea unor investigaţii în rândul parlamentarilor, pentru presupuse infracţiuni comise înainte sau după ce au fost aleşi.

CE ADUC NOILE DECRETE:

 928 de funcționari publici vor fi demişi;

3 redacții pro-kurde vor fi închise;

se vor angaja 32 de mii de polițişti „loiali regimului Erdogan”;

4.000 de procurori şi judecători vor fi angajați pe baza de interiu;

√ Bunurile publicațiilor şi ONG-urilor închise prin decretele date, vor fi transferate Trezoriei Naționale;

Astfel, prin comparație cu regimul Ceauşescu, putem vorbi de o nouă securitate turcă, MIT-ul lui Erdogan.

Şeful Securității (MIT), Hakan Fidan, nu va putea fi interogat până ce preşedintele Erdogan nu va dispune asta. De asemenea, acesta nu va putea fi inculpat sau martor, mai ales în procesele puciştilor;

√ O altă schimbare adusă este aceea că securitatea turcă va putea investiga instituțiile  armatei;

√ Membrii Parlamentului turc -noi sau vechi- vor putea fi traşi la răspundere despre ori ce au făcut înainte sau în timpul mandatului;

√ 3.000 de deținuți vor fi eliberați – dacă nu au fost implicați in puciul eşuat – pentru a face loc în închisori, guleniştilor.