Tragedia familiei Maden, înghițită de apele mării face înconjurul lumii

Ca urmare a torturilor și persecuțiilor din Turcia, familia Maden a vrut să ajungă pe Insula Lesbos din Grecia pentru a cere azil politic. Din păcate, a fost ultimul lor drum. Povestea tragică a familiei Maden are de fapt un substrat extrem de dureros, al unei familii care s-a văzut nevoită să caute ajutor într-o altă țară decât cea de origine.

Huseyin Maden, tatăl familiei, absolvent al unei facultăți de jurnalism și-a cunoscut soția cu 16 ani în urmă, la un program de radio din provincia Samsun. Aceasta era de învățătoare de profesie.

După ce s-au căsătorit, au venit pe lume două fete, la scurt timp, familia fiind întregită de nașterea unui băiețel.

Cei doi soți erau învățători în provincia Sivas, după care și-au schimbat locul de muncă în localitatea Daday (provincia Kastamonu). Aici, au avut parte de un mare șoc, din cauza decretului 675, din urma puciului eșuat din 15 iulie 2016.

Familia Maden trecea printr-o perioadă financiară și spirituală foarte grea. Huseyin Maden a încercat să se angajeze în diferite locuri, dar nu a fost acceptat. Huseyin a decis să se mute lăngă socrul său din orașul Bafra (Samsun).

La scurt timp, au fost anunțați că la adresa unde locuiau, au fost făcute percheziții, în timpul cărora le-au fost confiscate multe documente.

Pentru a-și întreține familia, Huseyin Maden a preferat să facă munci fizice grele contra sumei de 1.000 de lire (circa 1000 de lei) fără asigurare, în orașul Samsun. Pentru că se efectuau razii de control, el a decis să numai facă naveta de la Bafra la Samsun, alegând să înnopteze pe o canapea la locul de muncă.

După un timp, Nur Maden, soția lui Huseyin Maden, a fost arestată. Instanța a decis ca Nur Maden să fie pedepsită cu 7 ani și jumătate de închisoare. Parchetul a decis ca până la terminarea instanței, Nur Maden să fie eliberată dar să nu părăsească orașul Samsun. Surescitați de situație, au luat decizia să părăsească țara. Dar pentru ieșirea ilegală cu o ambarcațiune pentru cinci persoane, i s-a cerut 10.000 de euro. Pentru că nu avea acești bani, Huseyin s-a înțeles cu alți traficanți pentru a cumpăra o șalupă la 1.000 de euro. Împreună cu traficanții, au făcut o încercare de ieșire în larg. Din cauza gărzii de coastă, ei au renunțat.

După această tentativă, traficanții îl învață pe Huseyin cum să folosească șalupa după care, noaptea în jurul orei 23.00, riscă și iese la drum cu familia sa. Pănă la Insula Lesbos  (Grecia) este o distanță de circa 11 km. După un mesaj trimis de Huseyin Maden către rudele sale, în care zice că s-a apropiat de Insaula Lesbos, nu s-a mai auzit nimic.

Naufragiul s-ar fi putut fi putut întâmpla din cauza:

Unei stânci care a găurit șalupa când au încercat să acoesteze, ori a intrat în coliziune cu o altă ambarcațiune.

A treia posibilitate și cea mai înfricoșătoare este că, se poate ca polițiștii gărzii de coaste grecești să deschidă focuri asupra bărcii crezând că sunt sirieni.

Rudele apropiate, au crezut că ei se află în taberele de refugiați și din această cauză nu se poate lua legătura cu ei. După un timp, rudele au apelat la autorități de teamă ca într-adevăr ceva grav să se fi întâmplat. Astfel, s-a luat legătura și cu autoritățile grecești.  După cercetările efectuate, autoritățile statului grec, a afirmat că nu s-a găsit nimeni cu numele indicate, în nici-o tabără.

Din nefericire, temerile familiei s-au adeverit, la scurt timp, fiind găsite trupurile neînsuflețite ale lui Huseyin Maden, fiica mjlocie și a băiatului. Acestea se aflau pe malul insulei Lesbos. Conform informațiilor date, s-a constatat identitatea lor. Procurorul de caz a eliberat o adeverință de înhumare a băiatului din cauza că trupul său a început să se degradeze. Feridun, băiatul familiei, a fost înmormântat la cimitirul persoanelor fără adăpost. Dar acest fapt a adus consecințe. Rudele familiei Maden, au depus plângere că băiețelul a fost înmormântat fără acordul lor. Probele de ADN care urmează să fie trimise de la Ankara urmează să fie comparate cu trupurile neînsuflețite.

Tragedia trăită de familia Maden, este o consecință a situației de urgență din Turcia, anunțată de însuși președintele Erdogan. Măcar un lucru poate fi făcut pentru ca astfel de evenimente tragice să nu mai aibă loc: dreptatea, legea și democrația  să fie respectate în Turcia.

artigercek.com

Ömer Faruk Gergerlioğlu/Apărător al drepturilor omului