Un bancher turc a fost gasit vinovat de încalcarea sancţiunilor economice împotriva Iranului

Mehmet Hakan Atilla, fostul director al Bancii de stat Halkbank, a fost condamnat miercuri la New York, pentru că a ajutat Iranul în încălcarea sancțiunilor americane impuse Republicii Islamice.

Cinci din cele șase acuzații inclusiv frauda bancară și conspirația, au fost considerate justificate.

Mehmet Hakan Atilla a fost acuzat de conspirație cu alte persoane precum turc-iranianul Reza Zarrab pentru a încalca sancțiunile impuse Teheranului prin efectuarea de tranzacții ilegale pe piețele de aur și alimente.

Presa internationala scrie ca, instantele americane vor emite urmarirea internationala pentru fostul director general al Halkbank Süleyman Arslan şi fostul mnistru turc al economiei Zafer Çağlayan. İn zilele urmatoare Halkbank, Aktifbank şi alte trei banci pot fi amendate cu sume uriaşe. Acest dosar poate ajunge chiar și la preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, deoarece a dat „instrucțiuni” pentru ca alte două bănci turce să poată participa, de asemenea, la stratagema în care Halkbank juca rolul central pentru a încălca sancțiunile impuse Iranului.

Reza Zarrab, un om de afaceri turco-iranian de 34 de ani, arestat în martie 2016 în timpul unei excursie la Miami, a dezvăluit mai întâi în instanţa federală din Manhattan că, între martie 2012 şi martie 2013, a plătit mai mult 50 de milioane de euro mită fostului ministru turc al economiei, Zafer Caglayan. Acest lucru i-a permis să devină intermediarul-cheie al unui comerţ regional complex, dar profitabil, care a permis Iranului, prin banca publică turcă Halkbank, să injecteze în circuitul bancar internaţional miliarde de euro veniturile din hidrocarburi, în pofida sancţiunilor impuse de SUA pentru interzicerea comerţului cu Teheran.

Preşedintele turc a declarat că Turcia nu poate fi condamnată de „tribunale virtuale“ din SUA.