PREMİERA İN TURCİA! O instantă din İstanbul a respins ordinul Curtii Constitutionale de eliberare a doi ziarişti!

 

Curtea de Apel nr. 13 din İstanbul a respins joi, decizia Curtii Constituţionale a Turciei pentru eliberarea jurnaliştilor Mehmet Altan şi Sahin Alpay, închişi în urma tentativei de lovitură de stat din 2016, scrie presa turcă.

Şahin Alpay in vârstă de 74 de ani se afla in detentie de 17 luni, Mehmet Altan in vârstă de 65 ani de 15 luni. Curtea Constitutionala a decis joi, cu votul majoritar (11 pentru, 6 împotriva), că drepturile celor doi ziarişti au fost încălcate.

Dupa ce a fost publicat ordinul, Curtea de Apel nr. 13 a respins această decizie şi a a hotarat ca cei doi jurnalişti să rămână in detentie in continuare. Aceasta situatie se întâmplă pentru prima dată in Turcia.

Unii avocaţi consideră că decizia instanţei ar putea reprezenta un precedent pentru alte zeci de jurnalişti, judecaţi la ora actuală în Turcia.

După puciul eşuat, imputat predicatorului Fethullah Gulen şi susţinătorilor acestuia, autoritarul regim al preşedintelui Recep Erdogan a lansat o vastă campanie de represiune împotriva opozanţilor.

Reuters aminteşte că au ajuns în detenţie peste 50.000 de persoane sub acuzaţia de uneltire împotriva ordinii politice actuale şi au fost închis peste 130 de publicaţii.