Kosovo a arestat  șase cetățeni turci, directori de școli și profesori

Şase cetățeni turci, printre care cinci angajați ai școlilor Mehmet Akif din Kosovo și respectiv un medic, au fost arestați joi dimineața la Gjakova și Priştina, potrivit prishtinainsight.com

Institutul educațional Gulistan a confirmat că cei arestați sunt după cum urmează: ​​directorul general Mustafa Erden, directorul adjunct Yusuf Karabina, directorul școlii din Gjakova, Karaman Demirez, precum și doi profesori: Gjakova Cihan Oskan și Hasan H. Gunakan.

Potrivit poliției din Kosovo, trei dintre aceştia au fost arestați la şcoala din provincia Gjakova, chiar în timpul orelor. Directorul acestei şcoli şi doi profesori au fost incatuşati în fața elevilor, marturiseşte un profesor de la şcoală.

Directorul general adjunct al şcolilor Mehmet Akif, Yusuf Karabina, a fost oprit în trafic dimineață, când mergea la şcoală împreună cu copiii sai. Acesta a fost încătuşat în fața copiilor şi dus la secția de poliție.

Directorul general Mustafa Erden a fost arestat şi el în momentul în care a mers să  intrebe despre colegii sai, a spus un profesor presei kosovare.

Cel de-al șaselea arestat este un cardialog, Osman Karakaya, care şi-a părăsit ţara în urmă cu un an, din cauza presiunilor din partea regimului Erdogan.

Purtătorii de cuvânt ai școlii au declarat, într-un comunicat de presă, că nu au luat până în prezent cunoştinţă de împrejurările, motivul, ori locul arestului. Nazmi Ulus, director al colegiului Mehmet Akif din Lipjan, a declarat că toți cei arestați aveau permise de ședere ce expirau în 2022.

Purtătorul de cuvânt al poliției din Kosovo, Baki Kelani, nu a oferit detalii suplimentare, însă a confirmat faptul că „o operațiune a poliției este în desfăşurare, iar orice detalii ulterioare vor ieşi la iveală la încheierea acesteia”, scrie radio slobodna evropa.

Poliția kosovară a spus doar că „acțiunea este în desfășurare și că detaliile vor fi cunoscute atunci când va fi terminată”.

Ministerul Educației, Științei și Tehnologiei din Kosovo a declarat pentru Radio Slovobodna Evropa că aceste școli funcționează în conformitate cu legile din Kosovo și că nu știu cine stă în spatele lor.

În cursul unei vizite efectuate în februarie în Kosovo,  ministrul adjunct al justiției din Turcia, Biljal Ujar, și-a exprimat îngrijorarea față de acțiunile mai multor membri ai organizației lui Fetullah Gulen din Kosovo. Gulen este liderul  mișcării Hizmet, pe care oficialul de la Ankara o consideră o organizație teroristă, responsabilă de lovitura de stat eșuată din 2016.

Update: Agentia turcă  Anadolu anunță că cei 6 turci au fost capturați printr-o operațiune desfășurată de  MIT (serviciul intern de securitate  al Turciei) şi aduşi in Turcia.