Think-tank turc pro-guvernamental: „Nici un Gülenist nu este în sigurantă, în nicio parte a lumii”

 

Șeful Direcției Europene de Cercetare din cadrul think-tank-ului turc al Fundației pentru Cercetare Politică, Economică și Socială (SETA) a declarat că extrădarea celor șase membrii ai mișcării Gulen din Kosovo către Turcia, a arătat că nici un membru al mișcării nu se află în siguranță în oricare colț al lumii.

Guvernul turc a catalogat mişcarea drept ‘’organizație teroristă’’ și o acuză pentru încercarea de lovitură de stat nereușită din iulie 2016.

Enes Bayrakli, care este și profesor la Universitatea Turcă-Germană, a declarat că țările occidentale refuză să trimită membrii mișcării Gulen înapoi în Turcia, din motive pur politice.

„Așa cum am spus, atitudinea Occidentului față de problema FETÖ (mişcarea Gülen) este complet politică”, a spus el. „Mâine dacă există o schimbare dramatică a echilibrului internațional sau dacă relațiile cu Turcia sunt reevaluate, vor începe să se întoarcă membrii FETÖ din Statele Unite și Europa. Pot spune că oriunde s-ar afla în lume, niciun membru FETÖ nu este în siguranță „, a subliniat Bayrakli.

Multe țări din Asia Centrală, Africa și Balcani au fost împiedicate să-și extindă gülenismul în țara lor, a afirmat Bayraklı, însă țările occidentale refuză pentru că au interese proprii.

„Aceste țări nu doresc să-i dea înapoi pe FETÖ (membrii) pentru că vor să-i folosească drept carte politică”, a spus el.

Cu toate acestea, presiunea politică a fost acum de așa natură încât turcii güleniști din Germania nu au putut să meargă pe străzi fără teamă, a spus Bayrakli.

„În Germania, membrii FETÖ nu mai pot umbla confortabil pe străzi, deoarece se tem de reacțiile turcilor din Germania”, a spus el.

„Fiecare dintre ei a devenit paranoic, crezând că inteligența turcă este după ei. Nu sunt psihologic în largul lor. Toți își exprimă temerile în declarațiile din presa germană. ”

Guvernul turc a declarat că 83 de gülenişti (mare majoritatea profesori) din 19 țări au fost aduşi în Turcia, printr-o operatiune a securității turce. Această metoda a creat o criză în interorul guvernului kosovar. Parlamentul kosovar a înființat comisie specială pentru acest incident.