Stare de Urgență poate ca poartă alt nume, însă reglementările proprii acesteia sunt implementate

 Parlamentul Turciei a adoptat miercuri, o nouă şi controversată ”lege antiteroristră”, ce reia multe dintre măsurile stării de urgenţă care a fost instaurată după puciul eşuat din iulie 2016 şi care a fost ridicată săptămâna trecută, pe 19 iulie. Noile reglementări, cuprinzând 25 de  articole, unele provizorii, nu vor  fi diferite – practic – faţă de cele proprii Stării de Urgență. Reglemăntările sunt după cum urmează:

Guvernatorii pot să aducă atingere dreptului la mișcare

Primul articol permite guvernatorilor, în anumite locații din provincie să instituie interzicerea intrărilor și ieșirilor, pe o perioadă de cel mult 15 zile, dacă s-ar ivi situații în care ordinea publica este pusă în pericol sau dacă s-ar sesiza indicaţii în acest sens”. Mai mult decât atât, guvernatorii vor putea interzice accesul cetăţenilor, precum şi automobilelor lor, în anumite locuri sau în anumite intervale de timp; dreptul la întrunire ar putea fi, de asemenea, încălcat. Se va putea interzice şi transportarea de arme și muniții.

În zonele militare – control fără oprelişti

Reglementarea mai include și dreptul militarilor de grad înalt de a ordona percheziționarea corporala, a automobilelor, consultarea nerestricţionată a înscrisurilor personale” – aceasta dacă se va emite ordin scris în prealabil. In urma percheziției, respectivul militar poate lua orice măsuri pe care le va considera necesare, va  putea păstra dovezile. În cazul în care există suspiciuni, se vor putea pune în aplicare măsurile prevăzute în Codul de Procedură Penală.

Scannerele corporale devin obligatorii

În zonele militare, intrarile și ieșirile se vor face, în mod obligatoriu, prin ușa dotată cu scanner corporal – inclusiv pentru militarii înşişi. Conform acestui ordin, inclusiv militarii vor fi nevoiți să treacă prin detector. În cazul în care ușa cu ramă detectoare prezintă semnal de atenționare,persoanele în cauza vor fi controlate cu detectorul de metale.

Serviciul Național de Informații devine ”cutia cu secrete”

Pentru Serviciul Național de Informații (MIT) nu va intra sub incidenţa legii amintite, în cazul ivirii unor incompatibilităţi de natura legala. Un alt articol are legatura cu scoaterea Serviciului de sub incidența Legii privind liberul acces la informații de interes public. Nu se vor putea obține informații privitor la acțiunile Serviciului de informaţii.

Atentarea la dreptul de întrunire

În pachetul de legi propuse, sunt prezentate și modificări legislative privind mitingurile și adunările publice spontane. În spaţii deschise, adunările se vortermina o dată cu ”caderea nopții”; cu alte cuvinte, se vor impune limite intervalului de timp în care se poate protesta. Pentru întrunirile avand loc in spaţii închise,  s-a stabilit ca ora la care se vor termina sa fie 24.00. Adunările și mitingurile  se pot prelungi  in următoarele situații ” în cazul în care nu se va tulbura liniștea publica, respectandu-se regulile generale de pastrare a ordinii publice”; în această situație, activitățiile se pot prelungi până la ora 24.00.

Ofițerii superiori vor putea face anchete doar cu permisiune specială

În propunere, ofițerii superiori vor putea desfasura anchete înzonele controlate de aceştia numai dacă se va acorda permisiune speciala in acest sens.  În acest caz, anchetele ar putea evolua astfel: vicepreședintele și miniștrii vor primi permisiune de la Președinte, deputații de la Parlament,  generalii și amiralii de la Șeful Statului Majorul, ministrul adjunct de la ministrul respectiv, iar guvernatorii și prefecții de la Ministrul de Interne.

Reținerea în cazul infracțiunilor colective este prelungită pana la 4 zile

În propunere s-au stabilit noi termene in care va putea fi reținuta o persoana. Perioada de reținere  nu poate să treacă de  48 de ore din momentul reținerii, iar în cazul in fracțiunilor colective nu se va depăşi o perioada de 4 zile. În situatia în care nu se pot aduna dovezi incriminatoare sau cazul este unul complex,  perioada de  reținere poate fi prelungita de doua ori. Reținerea poate fi prelungită la cererea procurorului  de către judecator în urma interogărării suspectului.

Forțelor  de ordine li se acorda dreptul la percheziție

În zonele militare, perchezițiile  se vor  face  de către forțele de ordine, sub controlul procurorului, în colaborare cu autoritățile militare.

Sursa: IPAHaber