Afganistan: Poliția a descins în cadrul colegiului care aparține simpatizanților lui Gulen, pentru a-i preda ștafeta fundației pro-Erdogan.

Forțele de ordine au descins sâmbată, școala din Shebergan, din nordul Afganistanului,  pentru a preda controlul școlii manageriate de către simpatizanții lui Gulen, fundației Maarif. Aceasta din urmă a fost înființată anul trecut de către statul turc, potrivit portalului salamwatandar.com.

200 de soldați și polițiști au ajuns la primele ore ale dimineții de sâmbătă, la școala cu pricina. Directorul școlii susține că vicepreședintele Rașit Dostum -întors recent din Turcia- a coordonat percheziția. Autoritățile afgane vor să rețină profesorii turci și apoi să îi deporteze, iar școala să fie sub controlul Maarif.

“Guvernul turc a pus din ce în ce mai multă presiune pe guvernul afgan. Fie pentru a închide sau pentru a transfera  dreptul de proprietate al școlilor, către Fundația Maarif, afiliată guvernului turc. Oficialii și Ambasada Turciei din Kabul, au vizitat în mod constant școlile în ultimii ani. Măsurile ilegale și motivate politic din ultimele lui, împotriva școlilor turco-afgane, au fost perpetuate de către guvernul turc”, scrie în mail-ul primit din partea managerului școlii.

În Afganistan functioneaza 12 de şcoli, sub conducerea unui ONG. La bordul ONG-ului se află 4 membri afgani şi 3 turci. În luna aprilie, Fundatia Maarif a semnat un contract pentru a trece aceste şcolii sub egida Maarif. Dar administratorii și părinții au reacționat dur, spunând că acest lucru este ilegal.