“Mâna invizibilă” a lui Erdoğan a fost inutilă în Mongolia

 

Mongolia a zădărnicit o tentativă a Turciei da a răpi un cetăţean turc, decorat de autoritățile din Ulan Bator cu “Medalia Prieteniei”. Stabilit de 24 de ani în Ulan Bator, acesta este suspectat că are legături cu mișcarea Gulen. 

Autorităţile mongole au consemnat vineri, la sol, un avion, înregistrat pe numele societății Birleşik İnşaat Turizm Ticaret ve Sanayi A.Ş. Sediul acestei societăți este o adresă situată în incinta campusului din Ankara a Serviciilor Secrete turce (MIT).

Potrivit presei locale, directorul general al scolilor turco-mongole, Veysel Akçay, a fost răpit vineri dimineață, chiar din faţa casei sale, de către cinci necunoscuţi.

Vestea răpirii a circulat rapid și elevi, absolvenți și părinți s-au mobilizat strângându-se pe aeroportul Ginghis-Han, de unde au cerut autorităților mongole să intervină pentru găsirea directorului Akçay.

Profesorul de limba turcă, aflat în Mongolia de 24 de ani, a fost găsit vineri după- amiaza de către autoritățile mongole și dus la secția de poliție pentru audieri. După audieri a fost la spital pentru un control medical, apoi a mers la sediul școlii Empathy Graduate, al cărui director este, unde s-a întâlnit cu familia și apropiații săi.

Într-o postare pe o rețea de socializare, Akçay a declarat că a fost răpit dimineața din fața locuinței sale și plimbat în zonele rurale din jurul capitalei. Profesorul turc  le-a mulțumit autoritatilor mongole pentru sprijinul acordat.

Avionul serviciilor secrete, care trebuia să-l ducă pe Akçay în Turcia, a decolat vineri seară de pe aeroportul Ginghis-Han, precum a venit. Ambasadorul turc din Ulanbatoor a fost convocat de către Ministerul de Externe pentru consultații.

Veysel Akçay este din 1994 în Mongolia și a fost decorat de către autoritățile din Ulan Bator cu “Medalia Prieteniei”. Acesta este profesor de limba turcă si director al scolilor turco- mongole, preluate de o societate din Germania.