Familie destrămată în urma unui dosar intentat pentru defăimarea lui Erdogan

Selver Kurt, stabilită în Elveția, a ajuns -practic- captivă în Turcia, după ce s-a dus în vizită la fiica sa. Datorită unor postări de pe site-urile de socializare, care conțineau comentarii critice la adresa Președintelui Erdogan, la intrare în Turcia i s-a luat  pașaportul şi s-a deschis proces împotriva sa. Deoarece nu a putut părăsi Turcia, a fost dată afară de la locul său de muncă din Elveția.

Pe data de  9 septembrie anul trecut, Selver Kurt a plecat în Tucia,  pentru a-și vizita fiica din prima căsnicie, care este actualmente studentă la Mersin. Odată ajunsă în  Aeroportul Sabiha Gökçen, i-a fost luat pașaportul și dânsa a fost reținută, acuzată fiind de calomnierea președintelui Erdogan (care este -totodată- și președintele partidului AKP), prin postările de pe site-urile de socializare.  Au fost intentate două procese la adresa acesteia, unul pentru defăimarea Președintelui Erdogan și un altul pentru propagandă în favoarea unei „organizații teroriste”. I s-a permis lui Selver Kurt să fie cercetată în libertate, prin control medical legal, cu condiția de a nu părăsi țara.

Selver Kurt era în cea de-a cincea lună de sarcină, fiind nevoită să rămână alături de familia sa, care rezidă în localitatea Elbistan. Aceasta a şi născut, de altfel, în Elbistan. Procesele deschise împotriva ei au fost  amânate în repetate rânduri, motivul fiind lipsa unor documente doveditoare complete.

Soțul dânsei, Huseyin Kurt, care a rămas în Elveția, și-a asumat vina, declarând că el însuși a postat pe site-urile de socializare, de pe contul soției sale.   În urma acestei perioade de 10 luni amare, a ajuns să se simtă neputincios. Dacă s-ar întoarce în Turcia, ar fi -cu siguranță- arestat, iar dacă situația ar decurge în acest mod,bebelușul pe care nici nu a reuşit măcar să-l vadă vreodată va fi nevoit să crească fără tată. Huseyin Kurt, și-a vărsat amarul adresându-se ziarului Birgün: „Am intrat în contul site-urilor de socializare ale soției mele și mi-am postat propiile opinii . Din acest motiv a fost dată in judecată soția mea. Dacă m-aș  întoarce în Turcia, voi fi arestat. Datorită acestui lucru nu mă pot duce, soția mea fiind nevoită să ne crească copilul de una singură. Și, pe lângă acest lucru, dacă soția va fi decalarată vinovată ,va ajunge în închisoare cu bebelușul ”. Acesta a subliniat că  autoritățile elvețiene nu-l pot ajuta in niciun fel.

”Sunt captivă în Turcia”

Selver Kurt ne informează că, datorită documentele incomplete din cursul anchetei, a întârziat evoluția proceselor, neajungându-se la impunerea vreunei condamnări ori a unei sancţiuni. Faptul că aceasta e nevoită să-și crească copilul fără soț compromite unitatea familiei. „Ne-au destrămat familia. Soțul meu mai posta (câteodată) comentarii folosind contul meu de pe site-urile de socializare. Datorită postărilor soțului meu, de 10 luni sunt captivă în Turcia”, a spus Selver Kurt.

În urma  declaraței lui Selver Kurt, a reieşit că nu va putea să-și crească copilul de una singură, că postările de pe site-urile de socializare le-a distribuit soțul dânsei,  care este momentan în Elveția, precum și că are unele probleme de sănătate.  Au fost deschise două dosare pe numele ei – unul pentru defăimarea Președintelui Erdogan și celalalt pentru propagandă în sprijinul unei „organizații teroriste” . Femeii i s-a permis să fie cercetată în libertate, prin control medical legal, cu condiția de a nu părăsi țara. Potrivit știrii transmise de jurnalistul Huseyin Șimșek, de la ziarul Birgun, Selve Kurt este din Maraș, localitatea Elbisan si a fost nevoită să rămână  aici, datorită interdicției de a nu părăsi țara, neputând să i se alăture soțului în Elveția. Circumstanţele sunt de aşa natură încât femeia a fost nevoita să nască în Turcia. Huseyin Kurt și-a asumat vina – referitor la postări. Acesta a declarat că nu a beneficiat de ajutorul autorităților elveţiene deoarece copilul s-a născut în Turcia. Huseyin  Kurt a mai avut de declarat următoarele : „ Am intrat pe contul soţiei pe site-urile de socializare și mi-am postat propiile opinii . Din acest motiv soția mea a fost data in judecată. Dacă m-aș întoarce în Turcia, aş fi arestat. Datorită acestui fapt nu mă pot deplasa, soția mea fiind nevoită să crească copilul de una singură. Și  pe lângă acest lucru, dacă soția va fi decalarată vinovată ,va intra în închisoare cu bebeluș cu tot”.