Achitată de o instanță și reîncarcerată pentru că a scris la cotidianul Zaman

 

Cotidianul german Die Welt continuă seria de articole publicate sub sloganul „Free them All”,  în care tratează situațiile jurnaliștilor arestați în Turcia.

Publicația a scris despre nedreptatea făcută lui Bușra Erdal, jurnalistă, reporter și juristă, într-un articol intitulat „Eliberată la primul proces și rearestată înainte de a părăsi închisoarea. Motivul: a scris la Zaman.”

Erdal a fost eliberată la prima înfățișare, în fața instanței, în 2017. Ea a fost reîncarcerată înainte să apuce să iasă din închisoare. Judecătorii care au hotărât eliberarea jurnalistei au fost concediați.

Articolul apărut în publicația Die Welt, despre reportera ziarului Zaman, închis prin decret, este în felul următor:

Corespondentul Die Welt, în Turcia, Deniz Yucel,  a fost eliberat din închisoare, dar sute de jurnaliști sunt încă arestați. Nu-i vom uita pe aceștia, dimpotrivă,  ne vom reaminti de ei. Acum a venit rândul să vorbim despre Busra Erdal. Aceasta, aflând că există un mandat de reținere pe numele său, s-a predat la secția de poliție, pe 25 iunie 2016. Era acuzată de terorism. Jurnalista a scris în Ziarul Zaman, organ de presă al mişcarii Gulen.

Procurorul de caz a cerut condamnarea  acesteia la 10 ani de închisoare. La prima înfățișare din 2017, judecătorii au decis eliberarea sa. Înainte să apuce să iasă din închisoare, Erdal a fost rearestată.  Judecătorii care au decis eliberarea sa au fost concediați.

Avocații lui Erdal au vorbit despre tratamentul imoral înfăptuit asupara acesteia, și anume că a fost percheziționată în pielea goală și înjosită. Avocații lui Erdal au declarat că  nu era necesar să fie percheziționată deoarece clienta lor nu părăsise închisoarea și nu avea cum să aibă corpuri străine asupra ei.

La 8 martie 2016, a fost acuzată de suștinerea organizației teroriste prin articolele scrise și condamnată la 6 ani și 3 luni de închisoare.