Președinta Fundației pentru  Drepturile Omului, Fincancı: „Tortura nu este anchetată și cei care o fac sunt protejați”

 

Președinta Fundației pentru  Drepturile Omului din Turcia (TIHV), specialistă în medicină legală,  Prof. Dr. Șebnem  Korur Fincanci a declarat că : „încălcălcările drepturilor omului au dezbinat societatea. Fiecare își revendică morții și arestații. Bebeluși și oameni mor. Sunt comportamente care nu se pretează la natura umană”. Aceasta  a atras atenția asupra faptului  că Turcia tinde să devină,  în urma împărțirii  populației în tabere, o țară precum Siria și Irak. Aceasta a participat la emisiunea „30 minute„ a  jurnalistului Erkam Tufan Aytav, unde a enumerat cauzele  care au dus la creșterea numărului încălcării drepturilor omului.

„Tortura nu este anchetată, forțele de ordine sunt protejate”

Fincancı a subliniat că justiția a ajuns să acopere abuzurile legate de drepturile omului și că justiția a regresat în acest domeniu. “Avem probleme mai serioase decât în anii anteriori“ a precizat aceasta. Fincancı compară această perioadă cu cea din 12 Septembrie (lovitura de stat din 1980). „ A fost o perioadă în care până și tribunalele militare luau în serios cazurile suspecte de tortură și făceau investigații serioase. După data de 15 iulie, cazurile de tortură au devenit de actualitate.  Perioada de arest preventiv a fost prelungită la 30 de zile și s-au interzis întrevederile cu avocatul. Vorbim despre o lipsă totală de comunicare. E foarte greu de spus că în această perioadă au avut loc anchete foarte serioase. În această perioadă s-a făcut și o cerere legată de un deces. A fost demonstrată prin documente că tortura a influențat starea de  sănătate a unei persoane, dar justiția a hotărât că nu este nevoie de vreo anchetă” a declarat președinta TIHV.

Fincancı a mai transmis că în loc să fie anchetată tortura, cei care o aplică, adică poliția și forțele de securitate, sunt protejate.  „Au fos deschise doar 42 de procese legate  de posibile torturi, dar pe de altă parte, forțele de ordine au deschis 26.195 de procese de nesupunere împotriva forțelor de ordine” a declarat Fincancı, atrăgând atenția asupra faptului că se observă  un proces prin care se încearcă protejarea celor care au înfăptuit abuzuri, în loc să fie protejați cei abuzați.

„ Mor bebeluși, dar unii au un comportament nedemn pentru un  om”

Prof.Dr. Șebnem Korur Fincancı a mai subliniat că: „Sunt încălcate drepturile omului și nimeni nu scoate niciun sunet. Sau avem o diviziune a societății. Oamenii sunt împărțiți în grupuri. Populația din Turcia ar trebui să trăiască într-o  țară bazată pe  valori comune, pentru a fi o societate.  Dar noi nu avem valori comune. Fiecare e cu valorile sale, cu deținuții și arestații săi. Fiecare își revendică  mortul. Acolo moare un bebeluș.  Vocea unui grup încearcă să se facă auzită , dar aceștia sunt atacați de un alt grup. Se jignesc reciproc. Au un comportament care nu se pretează lor situație în care e vorba despre moarte. Rezultatul este devastator pentru Turcia.  Populația care trăieștea aici trebuie să se adune și să discute în ce fel vrem să trăim, în ce fel de țară vrem să trăim sau dacă avem un ideal comun. Altfel, nu este departe să devenim o țară precum Siria și Irak”.