Germania elimină statuia de aur a lui Erdogan după proteste

 

Pompierii germani au înlăturat miercuri, o statuetă de aur a președintelui turc Tayyip Erdogan din motive de securitate după ce a provocat un răspuns furios din partea localnicilor, scrie Reuters.

Organizatorii unui festival de artă, a cărui temă în acest an este „Bad News-ştiri proaste”, au instalat, luni, o statuetă de patru metri a lui Erdogan, cu un braț întins, într-un plin din Piața centrală a unității germane din vestul orașului Wiesbaden.

Dar statuia a fost îngrămădită de graffiti, inclusiv sloganul „Hitler turc”, a informat presa germană și câteva sute de locuitori au protestat împotriva ei.

Poliția a declarat că nu mai poate garanta siguranța oamenilor, astfel încât pompierii au folosit o macara mare pentru a scoate statuia sub acoperirea întunericului în primele ore ale zilei de miercuri.

Aproximativ trei milioane de turci de origina turca trăiesc în Germania, iar Erdogan, care a câștigat reîn alegeri cu puteri extinse, urmează să facă o vizită de stat la Berlin, în perioada 28-29 septembrie, ca parte a eforturilor de îmbunătățire a relațiilor tensionate de ani de dezacord pe o serie de probleme.