Un jurnalist de la Washington Post a dispărut în condiții misterioase în Turcia

Nu există nicio veste din partea lui Jamal Khashoggi – sciitorul la Washington Post – după ce a intrat marți, la consulatul Arabiei Saudite din İstanbul, relatează ipahaber.com

Khashoggi a ajuns marți la consulatul din cartierul Levent, însoțit de Hatice A., logodnica sa, care este de cetățenie turcă; pentru a contracta servicii consulare. Logodnica sa a rămas afară, a luat şi telefonul jurnalistului. După câteva ore bune de așteptare, văzând că bărbatul nu mai iese din încăpere, femeia a sunat la poliție. Fiind zonă diplomatică, poliția a raportat declarațiile turcoaicei. Femeia a aşteptat toata ziua şi ziua de miercuri în fața ambasadei, dar nu a aflat nimic de la autoritătile saudite.

Turcia: Khashoggi este la consulat

İeri, İbrahim Kalin, purtătorul de cuvant al preşedintelui Erdogan a declarat că, ‘’Ştiim că jurnalistul Khashoggi se află la consulat’’. Această declarație a fost infirmata de către Consulat. ‘’Persoana respectivă a părăsit consulatul, dupa ce și-a terminat treaba’’, a declarat un oficial din consulat, potrivit agenției Anadolu.

Un jurnalist opozant

Potrivit declarației Asociației  Turco-Arabe a Jurnaliștilor, Jamal Khashoggi este jurnalist, scriitor și cronicar. Jurnalistul Khashoggi a contribuit în mod semnificativ la ziarul Al Watan, o platformă importantă pentru reformatorii din Arabia Saudită, fiind cunoscut ca unul dintre cei mai influenți jurnaliști din Orientul Mijlociu şi de Est.

S-a mutat în America

Khashoggi a decis anul trecut să părăsească țara, după ultimele incidente. Pentru o perioadă a locuit în Washington, mai apoi începând să  scrie în mod regulat pentru Washington Post. Cotidianul Washington Post a tipărit vineri o coloană goală în sprijinul contributorului saudit Jamal Khashoggi. Mai multe organizații de libertatea presei s-au adresat guvernului saudit, cerându-i într-o scrisoare eliberarea lui Khashoggi.