Cum a fost golită armata şi cum este umplută ?

 

Imediat după 15 iulie, fondatorul companiei SADAT A.Ş, fostul general de brigadă Adnan Tanrıverdi, a devenit consilierul-șef al președintelui.

În cursul acestei luni a fost numit în Consiliul de Securitate și Politică Externă.

Tanriverdi a spus că noua restructurare în Forțele Armate Turcești (TSK) a fost în beneficiul lor și că lucrurile la care au întâmpinat probleme s-au clarificat și  s-au rezolvat în această perioadă de construcție.

De la loviura de stat încoace, se poate face o conexiune între „restructurarea armatei ”și situația militarilor din închisori și a studenților deținuți de la Academia Forțelor Aeriene. Există o reacție din ce în ce mai mare din cauza faptului că în timp ce se emit  sentințe de  închisoare pe viață sau pedepse grele, nu se ține cont de prezumția de nevinovăție.

Sancțiunile sunt în contradicție cu lanțul de comandă. Studenții Academiilor militare din Istanbul și Balikesir au fost luați și duși la canalele de televiziune, TRT și Digiturk; De la Tabăra Yalova sunt duși pe podurile Fatih Sultan Mehmet și Bosphor. În plus, autocarele trebuiau să ajungă la aeroportul Sabiha Gokcen, dar din pricina aglomerației din trafic, au fost nevoite să staționeze. Autocarele erau pline cu studenți  și cu un număr mic de militari în termen.

Punctul de plecare al proceselor Sultanbeyli și Orhanli a fost de la Tabăra de Instruire militară Yalova  către podurile Fatih Sultan Mehmet și Bosphor.   Cadeților și militarilor li s-a dat muniție și li s-a spus : „ne întoarceam la școală ”.  Motivul invicat era faptul  că urma  să aibă loc un atac terorist în care erau implicate 30-40 mii de persoane.

În fiecare an se organizează   tabăra militară de rutină în localitatea Yalalova. În cadrul procesului Orhanli, cadeții au descris în declarațiile lor, tabăra de la Yalova astfel: „ Folosirea mijloacelor de comunicare este strict interzisă. Corturile nici măcar nu sunt iluminate.”

Potrivit declarațiilor acestora, pe data de 15 iulie în jurul orei 10:30 tabăra  a fost vizitată de fostul Comandant al Forțelor Aeriene, Abidin Unal și general locotentul Hasan Kucukakyuz, actualul comandant al Forțelor Aeriene. Vizita a avut loc  după  două zile de la începerea taberei, ceea ce  contravine cutumelor  Forțelor Militare Aeriene. Deoarece această vizită  se face de obicei la sfârșitul perioadei taberei. Atunci are  loc ședința Comisiei Superiorilor. După care se ia prânzul cu candidații care urmează să devină piloți, ce au vârste  cuprinse între 18-22 de ani. Cuvântarea lui Unal legată de executarea ordinelor este  considerată ca fiind ciudată, deoarece acești tineri știu mai bine decât oricine importanța  lanțului  de comandă.

După ce comandanții păresesc tabăra, rutina continuă. Numai că spre seara se schimbă admosfera. Se anunță tot mai des că e instrucție. Dar momentul  plecării de la instrucție uimește pe toată lumea. Chiar și pe unii comandanți. Locotenentul Emre Demirbilek, printr-o aplicație și-a înregistrat convorbirile.Din ănregistrare rezultă că  acesta cu voce agitată vorbește cu comandantul său:  „spun că va fi apel, echipați-vă complet… !”  Comandantul nu-i răspunde ci îl întreabă : „ S-a întâmpalt ceva?”

Atât momentul  staționării forțate la  Orhanlı cât și momentul  evenimentelr din timpul călătoriei sunt extraordinare. Potrivit acuzaților două autocare plătesc  taxa pentru  autostradă : unul în bani cash și altul cu cardul de credit. Martorii citați în procesul Orhanli, declară că imediat ce soldații au coborât din autocare au deschis focul asupra civililor și a poliției.’

Cu toate  acestea cazul Orhanli a fost înaintat în istanță de către avocați.Însă  procurorul și comisia de instanță  au afirmat: „Nu este nevoie de evaluare,noi am vizionat imaginile”, spunând că  imaginile  din cele 4 înregistrări MOBESE ținute în sertar contrazic aceste afirmații. În  imaginea  de pe data 16.07.2016,se arată ora  01:28:45. Înregistrarea durează 1 minut și 57 de secunde, la 01..28.48 de secunde se văd soldații. Aceștia  la 01.28.49 se plimbă printe civili, fără  foc de armă, fără conflict,  trec calm printre cetățeni.  Cetățenii care îî văd urcă în autovehiculele lor. La 01.29.00  soldații și cetățenii se apleacă  în jos. În aceeași secundă din partea dreaptă, opusă, se vede o lumină continuă. De acolo, se înțelege, se trag focuri de armă. Apoi se văd  lumini care vin consecutiv din partea stângă.

Până la 01.29.21 continuă aceste lumini.  La 01.29.42  se vede un soldat care a pus o barieră în drum. Cetățenii sunt cu spatele la el.

01:29:48’de stă pe genunchi și ia țintă spre locul de unde vin luminile. 01:30:00’ se micșorează ținta și înaintează către direcția de țintă.

01:30:13’ aleargă și nu se mai vede în imagine.

Acesta era, locotenentul Demirbilek, care a fost  împușcat mortal :mai întâi în picior și mai apoi în piept, îngropat ca un „trădător de țară.”
În ziua puciului ,acesta s-a întâlnit cu mai multe persoane din personalul militar, acest lucru reiese din procesele-verbale. Dar în procesele- verbale nu există conținut. Întrevederea cu subofițerul  Ufuk Gocen e considerată parte din puci.  La întrevedere,  subofițerul cere învoire pentru sfârșit de săptămână.

În noaptea  de 15 iulie  la Orhani și-au pierdut viața, 6 persoane, printre care unul polițist,şi 33 de persoane au fost rănite. Doi militari cu grad au fost împușcați mortal. Înregistrările video și sonore aduse de către avocați nu au fost evaluate. Nu s-a considerat necesară analiza balistică .În raportul de autopsie din data de 29/07/2016 al Institutului de Medicină Legală din Istanbul s-a afirmat că gloanțele și / sau semințele din organele victimelor  nu au putut fi determinate.

Unul din avocații lcazului Orhanli a subliniat că  i s-a spus  „că nu e posibil să se facă o examinarea comparativă. Drar toți studenții Academiei militare aveau arme G3, astfel pesoanele împușcate cu arme G3  trebuie să aibe organele rupte sau găurite”,a spus acesta.

Să o luăm de la capăt.. Înregistrările video vocale și armele..  Cei din  congregații, cei care încercat să oprească lovitura de stat, soldații și civilii care și-au pierdut viața. Doar atâtea subiecte erau? Imaginile spun ”că nu a fost așa.” Importanța  control-ordinului, și cu toate acestea  nevinovăția nu este iese la iiveală.  S-au spus cu ușurință următoarele: restructurarea făcută în Forțele Armate Turce (TSK)  ne-a fost favorabilă nouă, deoarece ne-a ajutat să rezolvăm  lucrurile cu  care am avut probleme.

Armata a fost golită, oare cum va fi umplută?

Articolul a fost scris de Erk Acarer, publicat pe 22 octombrie 2018, la ziarul BirGun, şi tradus in română.