Baloane negre pentru copii aflați in penitenciarele turceşti

 

După tentativa de lovitură de stat de la 15 iulie, un număr mare de femei au fost arestate sub acuzația de afiliere la organizația teroristă. Majoritatea femeilor erau gravide sau lehuze.

Chiar dacă legislația turcă acordă un statut special femeilor gravide și cu bebeluși. Acesteau fiind considerate „teroriste”, nu li s-a mai acordat niciun drept au fost băgate în închisoare. Închisorile au devenit arhipline cu femei și copii. Bebelușii învață să vorbească și să mergă în închisoare , cu mamele lor.

Pe zi ce trece această dramă umanitară este tot mai cunoscută , reacțiile oamenilor din țările demoratice se multiplică.

Pentru a se face auzită drama copiilor, s-a organizat un protest mut în capitala Austriei, la Viena.  Platforma ”Un sunet un pas”, înființată de activişti turci, care au fugit din Turcia dupa 15 iulie, a organizat un protest mut folosind pancarte în limba engleză și germană: ”Copii captivi în închisoare ”, ”Auziți-mi  vocea”, ”Copii în Turcia sunt în închisoare, Protejați Copii”. Protestarii au folosit  baloane negre  care exprimă metaforic drama copiilor, pe care le-au împărțit  tuturor.

Protestul care avut loc sâmbătă în Viena în renumita piață Karlsplatz,  a atras atenția cetățenilor austrieci, relateaza shaber.com. Unii dintre aceștia, în timp ce ascultau adevărul despre dramele  copiilor au vărsat lacrimi  .Acest protest a avut loc cu cordul și sprijinul autorităților vieneze.

În Turcia de astazi, 743 de copii sub 12 ani se afla in penitenaciare, din cauza inexistentei celor sa aiba grija pentru ei, aproximativ 9 mii de femeii, mare majoritate detinute pentru legaturile cu mişcarea Gulen.