Ce a mai rămas din familia Civelek …

Calendarul arăta 1 septembrie 2016,  când sute profesori  urmăreau cu teamă listele cu nume. „ Oare sunt și eu pe listă ?” se întreba fiecare.

În  urma decretului-lege  nr. 672, publicat în Monitorul Oficial, 28.163 de cadre didactice au fost eliminate din profesie pe motiv că au „legătură cu organizația teroristă”.

Pe listă era și numele învățătoarei Hatice Civelek , era  la  numărul 14.073 de pe listă.  Înainte de prânz  Hatice Civelek a fost sunată de la școala la care lucra din Sancak tepe(Istanbul) să vină  șă-și ia decizia de concediere.

Viața tuturor profesorilor care figurau pe această listă s-a schimbat irevocabil. Ca și a familei Civelek. Hatice Civelek, a absolvit Facultatea Pedagogică a Universității  Zonguldak Karaelmas. Soțul ei, Enis Evren Civelek a absolvit  Facultatea de filologie, Specialitatea Turcă Universitatea Gazi. Datorită interesului său pentru religia islamică, a absolvit și Facultatea de Teologie din cadrul Universității Anadolu. A lucrat în diferite domenii din sectorul privat.

Cei care au fost dați afară de la muncă în urma decretelor după 15 iulie 2016, au avut de înfruntat probleme financiare. Familia Civelek,soț și soție  s-au trezit deodată că au rămas fără loc de muncă. După 6 luni de la închiderea locului său de muncă, Evren Civelek s-a angajat ca profesor cu înțelegere la o școală de stat.

PERCHEZITIA, APOI ARESTARE

Nici nu a apucat să se bucure de zile frumoase fiind profesor din nou, că  în dimineața zilei de 17 iunie 2017 a venit poliția la el acasă.  Veniseră cu mandat de reținere pe numele său, emis de către Parchetul General Ankara. Numele lui Civelek era trecut în dosar, pentru că „în anul 2005 a lucrat ca director adjunct la un internat al simpatizanților lui Gulen”. Evren Civelek nu a fost acuzat nici de folosirea aplicației  ByLock, și nici nu  avea cont la Bank Asya. Cu toate că aceste două erau dovezile de obicei evocate în asemenea cazuri. Civelek a încercat să explice că nu poate fi  găsit vinovat că a lucrat  cu 12 ani  înainte la o instituție legală, și încă pentru o perioadă scurtă. Dar procurorul a dorit ca Civelek să fie arestat.  Cererea a fost acceptată de către judecător. Evren Civelek, în decursul a câteva minute a fost arestat din cauza instituției la care a lucrat cu 12 ani în urmă, sub acuzația de a fi „membru al organizației”. A fost trimis la penitenciarul Keskin din Kirikale.

HATICE S-A MUTAT LA TATAL EI

După arestarea lui Evren, Hatice Civelek din cauza  problemelor financiare s-a mutat la tătăl ei în Duzce , împreună cu cele 2 fete Naime (8) și  Betül (3) .  După aceea zi Evren Civelek avea să-și vadă familia la vizita lunară.

7 decembrie 2018 vineri, era o zi de vizită. Hatice Civelek cu cele două fetițe și cu tatăl său, Emin Balıkçı pentru ajunge la vizită de la penitenciar au pornit la drum. Soacra, Havva Civelek a venit și ea de la Rize și au plecat împreună. Pentru a putea ajunge la ora 07:00 dimineața, pentru că aceasta era regula penitenciarului, urmau să plece la drum în miezul nopții. Astfel că au reușit să ajungă la timp.

Această vizită de oră, pentru Evren, a fost ultima oară când și-a văzut copiii. Cei 5 membri ai familiei au pornit la drum, pentru a se reîntoarce acasă la Duzce aveau de parcurs 360 km. La intrare în Ankara, cartierul Mamak, mașina s-a răsturnat.

În urma accidentului a scăpat cu viață doar învățătoarea Hatice Civelek. Aceasta și-a pierdut fiicele, tatăl și soacra.  Având multiple facturi, femeia a fost dusă la Spitalul de Expertiză Ankara. Când și-a recăpăta cunoștinta primul cuvântul pe care l-a adresat jandarmilor a fost: Cine a murit?  Jandarmii i-au spus „în starea în care sunteți nu puteți duce această povară”. Femeia în durerile ei îngrozitoare a dat următorul răspuns de notat în istorie:  în timp ce eu eram patriotă, am fost declarată trădătoare, dacă am rezistat la așa o nedreptate, o voi duce și pe aceasta.”

Printr-o înregistrare video făcută de o prietenă în camera de spital, Hatice Civelek  se adresează autorităților: „Vă rog, după tot ce s-a întâmplat, nu-l băgați pe soțul meu singur în celulă! Eu am mijlocul,pieptul și brațul fracturat. Eu am nevoie de el, și el de mine. Vă rog eliberați-l.”

Evren Civelek prin permisiunea specială a procuraturii, se afla la cimitirul local Duzce  pentru a-și îngropa copiii. Singurele cuvinte pe care le-a spus tătăl Civelek: „s-au dus îngerașii mei.” De la cimitirul de la Duzce în prezența jadarmilor a plecat spre Ankara, la soția sa la spital. Procurorul i-a permis doar 10 minute de întrevedere cu sotia sa. În acele 10 minute doar s-au ținut de mână și s-au privit îndurerați. Ultimul loc la care a mers a fost casei mamei sale care urma să fie îngropată, la 810 km distanță. După 10 ore de drum a dus-o pe mama sa pe ultimul drum.  Mai apoi, însoțit de jandarmi, a mai parcurs o distanță de 740 km până la penitenciarul Keskin.

Evren Civelek care a suferit o asemenea tragedie iar următoarea sa audiere va fi pe 28 ianuarie 2019.

PEDEAPSA SISTEMATICA

Deputatul HDP Ömer Faruk Gergerlioğlu a declarat frecvent că ținerea  deținuților în închisori departe de familiile lor și faptul că nu li se răspunde cererilor de  transfer; reprezintă o  încălcare a drepturilor și este o formă de pedeapsă sistematică.

Nu numai reprezentanții mișcării Gulen ci și deținuții kurzi sunt transferați în închisorile din orașe îndepărtate.

Prezența obligatorie la ora 07:00 pentru vizită la penitenciar, determină familiile deținuților să-și petreacă noaptea pe drum. Acest lucru favorizeaza evident producerea de nefericite accidente.

Sursa: Ahvalnews.com