Alegerea grea pentru jurnalista turcoaica: Libertate sau familia?

Arzu Yildiz, jurnalist turc de investigație, a fost condamnată la închisoare și a pierdut dreptul legal pentru copiii ei în urma relatării adevărului despre anumite acţiuni ale președintelui turc, Recep Tayyip Erdogan.

Nu există libertate în timpul mandatului preşedintetui Erdogan: “În Turcia este fascism, autoritarism și barbarism”, declară Yildiz pentru presa canadiană, Global News.

In 2014, Arzu Yildiz a relatat pentru portalul de știri T24 că trei camioane ale Serviciul Național de Informații (MIT) din Turcia au fost oprite și percheziționate în Adana. Yildiz a fost printre primii jurnaliști care au raportat că acele camioane furnizau arme grupurilor radicale din Siria. Președintele Turciei, Erdogan a declarat că de fapt camioanele oferă ajutor turkmenilor din Siria, însă jurnalistul Can Dundar a publicat fotografiile ale camioanelor MIT.

În 2016, Can Dundar fost condamnat la cinci ani de închisoare pentru dezvăluirea secretelor de stat. Două luni mai târziu, Arzu Yildiz a primit o sentință de 20 de luni de închisoare pentru încălcarea confidențialității și a pierdut drepturile legale pentru copiii ei. Yildiz are doua fiice, de 8 ani si 3 ani. Hotărârea instanței a privat-o de tutela legală în perioadă în care fiica ei mai mică avea doar șase luni.

“Am fost obligată să îmi părăsesc copii și familia. Nu știu când, cum sau dacă o să mai pot să îi văd vreodată”, a declarat Yildiz.

Yildiz este refugiată în Canada iar dacă ar încerca să se întoarcă în Turcia, nu ar putea să își înscrie copiii la școală, să deschidă vreun cont bancar sau să iasă cu copiii ei din țară, fără tatăl acestora.

Mulți alți jurnaliști sunt în situații similare cu cea a lui Yildiz. 73 de jurnaliști au fost închiși în anul 2017.

Turcia are cel mai mare număr de jurnaliști în închisoare din întreagă lume, arată rapoartele Committee to Project Journalists, organizație care luptă pentru drepturile jurnaliștilor. Conform statisticilor, Turcia este pe locul 157 din 180 privind libertatea jurnalistilor, arată Reporteri fara frontiere.