Sosirea jetului turcesc pe aeroportul din Venezuela ridică suspiciuni

Un avion privat turcesc a aterizat miercuri în Venezuela, provocând suspiciunea că ar putea duce președintele Nicholas Maduro în afara țării, scrie portalul de știri ipa.news.

Potrivit siteului Fligth Aware, aeronava de tip Gulfstream G550, a părăsit pe 22 ianuarie aeroportul Atatürk din Istanbul și a aterizat pe aeroportul din Moscova Vnukovo la 23 ianuarie. Ulterior, avionul a decolat de la Moscova și a ajuns pe 23 ianuarie la aeroportul Internațional Simon Bolivar din Venezuela, aflat la 23 de kilometri de capitala Caracas.

„La ora locală 19:30, avionul privat TC-TTC a aterizat pe aeroportul Maiqueia Simon Bolivar. Avionul a decolat de la Moscova la ora 14:30 [ora locală]. Întrebarea este: Veniți să aduceți sau să găsiți pe cineva?”, a postat jurnalistul venezuelean @FedericoBlackB.

În anul 2010, Turcia a cumpărat două aeronave tip Gulfstream G550 pentru Președintele Recep Tayyip Erdogan și șeful armatei.

Nicolas Maduro a început la 10 ianuarie al doilea său mandat de președinte al Venezuelei pentru șase ani, după o victorie electorală contestată de opoziție și de comunitatea internațională.

Juan Guaido, președintele Parlamentului venezuelan controlat de opoziție, s-a autoproclamat miercuri „președinte în exercițiu” al țării, imediat recunoscut de Statele Unite, Canada, Brazilia, Argentina, Paraguay, Peru, Chile, Columbia, Peru, Ecuador și Costa Rica.

Pe de alta parte Rusia și Turcia au anunțat că-l susține pe Nicolas Maduro. „Fratele meu Maduro! Rezistă, te susținem”, a declarat Erdogan. Turcia are relaţii economice şi politice strânse cu Venezuela condusă de regimul Maduro.