Erdogan îi acuză pe participanții marșului de Ziua a Femeii de nerespectarea islamului

Femeile din Turcia care au participat la marșul al Zilei Internaționale a Femeii din Istanbul au fost acuzate de lipsă de respect față de islam de către președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, conform ipa.news

Ziarul pro-guvernamental, Yeni Safak i-a acuzat pe participanți că în timpul rugăciunii islamice aceștia au început să fuiere și să huiduiască când au auzit chemarea la rugăciune. „Ei nu au respectat Adhanul (chemarea la rugăciune) prin sloganuri, bătăi și fluierări”, a declarat duminică Erdogan, cu ocazia unui miting electoral la Adana.

Erdogan susține că marșul a fost inițiat de către opoziție. “Un grup condus de Partidul Popular Republican (CHP) și Partidul Democrat al Popoarelor (HDP-pro-kurd) s-au strâns la Taksim, Istanbul, pretinzând că de Ziua Femeii, s-a comportat grosolan, fluierând şi scandând în timpul chemării la rugăciune”, adăugat preşedintele Turciei, potrivit portalului de ştiri ipa.news

Participanții marșului au răspuns la acuzățiile lui Erdogan pe conturile lor de social media. Aceștia au declarat că au fost înfuriați și au fluierat în continuu pentru a protesta împotriva încercărilor de a opri marșul și nu au avut nimic de-a face cu apelul la rugăciune care a început în mod coincident în timpul protestului.

Peste trei mii de femei s-au adunat vineri în centrul Istanbului pentru a celebra Ziua Internațională, însă polițiștii au folosit gaze lacrimogene şi gloanţe de cauciuc pentru a le dispersa.