Raport: 6 turci trimiși ilegal acasă din Kosovo la ordinul lui Erdoğan

Serviciul de informații al Kosovo a deportat ilegal șase cetățeni turci,  Potrivit ziarului The Times, aceștia au fost arestați prin ordinele venite de la președintele turc Recep Tayyip Erdoğan, prin intermediul președintelui Republicii Kosovo, Hashim Thaci. Acțiune care încalcă 31 de legi ale constituției țării.

Cei șase cetățeni turci, care erau în mod legal în Kosovo și au fost urmăriți din Ankara pentru presupuse legături cu o mișcare lui Fethullah Gulen.

Turcii au fost ceruți de guvernul turc

Poliția din Kosovo, pe 29 martie 2018 a arestat un medic și cinci educatori care lucrau în școli legate de mișcarea Gülen din Kosovo.

Xhelal Svecla, președintele comisiei de investigația a parlamentului a declarat pentru cotidinaul britanic, The Times că ordinul a venit „din interiorul celor mai înalte instituții”.

„Agenția de Informații a Kosovo (AKI) a primit cererea din partea turcilor de a preda și deporta șase cetățeni turci care locuiesc legal în Kosovo”, a spus el. „Există suspiciuni că lista a fost mai mare. Conform rezultatelor noastre, acest lucru merge chiar mai sus decât serviciul nostru secret”, adaugă parlamentarul Svecla.

Autoritățile kosovare: Nu am fost informați

Premierul din Kosovo, Ramush Haradinaj a declarat că cetățenii turci au fost deportați fără știrea lui. „Ca prim-ministru, nu am fost informat despre această operațiune”, a scris în ziua de 28 martie, acesta pe Facebook.

De asemenea, președintele Hashim Thaci a susținut că nu a fost informat despre o astfel de operațiune.

Elevii școlilor Mehmet Akif din Kosovo au protestat pe 29 martie 2018 împotriva arestărilor abuzive.

Rapoartele afirmă implicarea autorităților din Kosovo

Ministerul de Interne a fost bine informat, relevă un raport scris de un expert american în domeniul drepturilor omului, Tienmu Ma. „La 12 și 19 martie 2018, un înalt oficial al AKI sa deplasat personal la Departamentul pentru Cetățenie, Azil și Migrație al Ministerului de Interne pentru a revizui dosarele celor șase cetățeni turci”, scrie la raportul pregătit de americanul.

Un raport elaborat de comisia de investigație a parlamentului din Kosovo concluzionează că expulzările au constituit cel puțin 31 de încălcări ale constituției și legilor țării, precum și încălcarea Convenției europene a drepturilor omului, la care Kosovo este semnatar.

Ambasada SUA: Încălcare gravă a valorilor democratice

Ambasada SUA  din Priștina a rupt tacerea despre acest caz și a emis un comunicat pe 11 martie. ”Presiunea politică asupra sectorului de securitate pentru a încălca legea kosovară este o încălcare gravă a valorilor democratice”, scrie în comunicatul ambasadei.

”Am fost încântați să vedem înființarea unui comitet parlamentar de investigație. Constatările comisiei, care sugerează 31de încălcări legale[…], ridică preocupări legate de excesul de către agențiile-cheie de securitate, precum și susceptibilitatea sectorului de securitate față de manipularea politică”, adaugă Ambasada SUA din Priștina.

Președintele Turciei descrie mișcarea Gulen drept organizație teroristă și o învinovățește pentru lovitură de stat în Turcia din 2016. Gulen, autoexilat în Pennsylvania din SUA, insistă că nu are nimic de-a face cu acest eveniment.

Președintele Turciei descrie mișcarea Gulen drept organizație teroristă și o învinovățește pentru lovitură de stat în Turcia din 2016. Gulen, autoexilat în Pennsylvania din SUA, insistă că nu are nimic de-a face cu acest eveniment.