Alegerile din Istanbul, au fost anulate. Votul va fi reluat

Consiliul Suprem Electoral (YSK) anunță luni, că alegerile din İstanbul sunt anulate şi vor fi refăcute. Noile alegeri din Istanbul se vor desfaşura pe 23 iunie, potrivit deciziei YSK.

Alegerile municipale de pe 31 martie s-au încheiat cu o înfrângere electorală pentru preşedintele Recep Tayyip Erdogan, al cărui partid, AKP a pierdut Ankara şi Istanbul. În urmă acestui eveniment, AKP a depus numeroase eforturi pentru a obţine invalidarea scrutinului, înaintând recursuri şi sesizând justiţia, care a deschis mai multe anchete în această săptămână şi a interogat peste 100 de responsabili ai birourilor de vot şi asistenţi.

Conform Anadolu, anchetatorii turci au stabilit că 43 dintre ei au avut contacte cu reţeaua predicatorului Fethullah Gülen, ţinta Ankarei, care îl acuză că a orchestrat tentativă de lovitură de stat din iulie 2016.

Partidul AKP a pierdut Instanbulul după 25 ani de conducere. După decizia de astazi, dolarul a crescut 15 bani.

Kati Piri, raportorul UE pentru Turcia, a criticat dur reluarea alegerilor municipale de la Istanbul. ”Erdogan nu acceptă înfrângerea și merge împotriva voinței poporului. AKP a presat YSK pentru reluarea alegerilor locale din Istanbul. Aceasta pune capăt credibilității tranziției democratice a puterii prin alegerile din Turcia”, a declarat ea pe contul său de twitter.