Victimei protestului Gezi omorâte de autorități i se aduce omagiu

Un omagiu a fost adus victimei  protestelor Gezi,persoana care a fost bătută de polițiști și susținători ai Partidului Dreptății și Dezvoltării, AKP, în provincia Hatay, din sudul Turciei, conform ipa.news

Comemorarea lui Ali Ismail Korkmaz a avut loc la mormântul său, din cimitirul Antakya Ekinci. Un număr mare de oameni au participat, inclusiv membri familiei lui Korkmaz.

Familia Korkmaz a mulțumit participanților, spunând: „Suntem foarte bucuroși că sunteți alături de noi. Au trecut șase ani de când Ali a murit. Cu toate acestea, mii de Ali s-au născut. Mulți au devenit mamele, tații și frați ai lui Ali. ”

Ali Ismail Korkmaz, student în vârstă de 19 ani, a decedat în 10 iulie 2013. El a fost în comă timp de 38 de zile după ce a fost bătut până la moarte de un grup de ofițeri de poliție și susținători civili ai partidului de la guvernământ, AKP.

Protestele Gezi au început ca o încercare de a opri demolarea  Parcului Gezi, unul dintre ultimele spații verzi din cartierul Beyoglu din Istanbul.Guvernul AKP a planificat înlocuirea parcului cu un mall în stil otoman.

Represiunea polițiștilor împotriva protestatarilor a declanșat demonstrații la nivel național, transformând o mișcare de mediu într-o revoltă împotriva unui autoritarism cresccând.

Protestele din Parcul Gezi au avut un impact grav asupra oamenilor. Opt persoane au murit,  dintre care cel puțin patru decese au fost cauzate de violențele poliției, conform Organizației Medicilor din Turcia. Circa 8.000 de persoane au fost rănite.

Demonstrațiile de la Gezi au făcut guvernul AKP să cadă de acord să nu construiască centrul comercial planificat.

Cu toate acestea, Erdogan a lansat o  campanie de represiune împotriva disidenților care au sprijinit deschis protestele.Unii și-au pierdut locul de muncă, în timp ce alții s-au confruntat cu acuzații penale. Sute de protestatari încă sunt în proces.