X

Turcia: După 3 ani, victimele activităților de epurare a guvernului încă nu au primit un răspuns

Ömer Faruk Gergerlioğlu, parlamentar al Partidului Democrat Popular, prokurd, (HDP) a publicat un document, pe Twitter, care arată nedreptățile care au afectat mii de vieți în Turcia, conform site-ului Ahval.

Postarea este un mesaj prin internet  care reprezintă un răspuns trimis în perioada lunii mai, de către Direcția Națională de Educație Erzincan, unui profesor care a fost unul dintre cei aproximativ 180 000 de lucrători publici concediați după încercarea de lovitură eșuată din iulie 2016. Conform mesajului postat de Gergerlioğlu, profesorul nu mai poate să-și desfășoare activitatea în instituțiile publice sau private.

Guvernul Partidului Justiției și Dezvoltării (AKP) din Turcia declară că încercarea de lovitură de stat a fost orchestrată  de mișcarea Gülen, cunoscută în Turcia, pentru rețeaua extinsă de instituții educaționale. Doar faptul că guvernul lui Erdogan a închis o școală pentru legături cu mișcarea Gülen a fost suficientă pentru a distruge mii de cariere.

Mai mult, cei afectați, precum profesorul la care se referă Gergerlioglu, se confruntă cu ceea ce ei numesc „moartea civilă”, din cauza acuzațiilor îndreptate împotriva lor, nici o instituție publică nu îi poate angaja. Majoritatea firmelor private, de asemenea, refuză angajarea lor deoarece se pot confrunta cu probleme birocratice.

„Nici măcar nu am primit o rambursare pentru plata pe care am făcut-o pentru cursurile de anul viitor pentru copiii mei”, a spus Birsen, profesor în Turcia, care nu a putut recupera nici o compensație din partea școlii pentru care a lucrat. După decenii în care acesta a fost la catedră,Birsen a primit răspuns abia după nouă luni de la Ministerul Educației.

„Petițiile pe care le trimit, primesc două sentințe vagi după un an întreg fără informații reale. Nu știm ce să facem sau cum să continuăm  viața noastră „, a spus, Birsen, profesorul turc.

Guvernul declară că acțiunile de epurare au fost necesare pentru a înlătura influența pe care  aceștia o exercitau dar și pentru a înlătura pericolul unei alte lovituri de stat, deși mulți au fost concediați sau acuzați pe baza unor dovezi slabe sau inexistente.