Turcia: Liderul pro-kurd, eliberat preventiv, se află încă după gratii, acuzat de terorism

Fostul co-lider al Partidului Democrat al Popoarelor Pro-kurde (HDP) din Turcia este închis, chiar dacă a fost eliberat de o Curte din Ankara după ce a fost închis preventiv pentru acuzații legate de terorism, scrie ipa.news

Înalta Curte Penală din Ankara a luat în unanimitate decizia de a-l elibera pe Selahattin Demirtas, fost oficial al HDP. Cu toate acestea, liderul pro-kurd va continua să rămână  în spatele gratiilor, deoare execută o pedeapsă pentru o altă acuzație.

Aflat în închisoare din noiembrie 2016, bărbatul în vârstă de 46 de ani a primit o condamnare de aproape cinci ani  pronunțată de un tribunal din Istanbul, în decembrie 2018, motivul invocat fiind că „a făcut propagandă pentru o organizație teroristă  armată”. El se confruntă cu până la 142 de ani de închisoare dacă este găsit vinovat de restul acuzațiilor formulate împotriva sa.

Cu toate acestea, Demirtas este eliberat condiționat doar pentru pentru sentința pe care o execută în prezent.

Verdictul de eliberare a urmat  apelului din noiembrie 2018 al Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) prin care s-a solicitat eliberarea politicianului pro-kurd, eliberare care fusese respinsă  de Ankara imediat, pe motiv că „nu era obligatoriu legal pentru Turcia”.

Unul dintre avocații lui Demirtas, Arzu Kayaoglu, a declarat că primul comentariu al politicianului asupra verdictului eliberării sale a fost că  decizia„este bună, corectă și legală”.

Mai mult, liderul HDP pro-kurdu, Sezai Temelli a postat pe pagina sa de Twitter că: „Demirtas trebuie eliberat, iar această nedreptate ar trebui să se termine imediat”.

Selahattin Demirtas rămane închis cel puțin până pe 18 septembrie, până la procesul CEDO cu Turcia, pentru eliberarea acestuia.