X

12 ani de închisoare pentru că l-ar fi insultat pe președintele Turciei pe rețele de socializare

O instanță din Turcia a condamnat un bărbat la 12 ani de închisoare pentru că l-a insultat pe președintele Recep Tayyip Erdoğan în postările sale de socializare, a raportat turkishminute.com

Avocatul inculpatului Burhan Solak, din sud-estul orașului Van, Cihat Durmaz, a făcut declarații despre acest caz. „Trebuie să fie o înregistrare”, a spus Durmaz „Toate aceste postări de pe social media se încadrează în forma  libertății de exprimare”, a sublinat avocatul. Una dintre postările lui Solak a fost o critică formulată la adresa  fostului premier, Ahmet Davutoğlu.

„Chiar dacă [Davutoğlu] este în funcția de prim-ministru, el este de fapt o marionetă controlată de Erdoğan”, a scris inculpatul pe conturile sale de socializare.

Sute de oameni din Turcia, chiar și elevi de liceu se confruntă cu acuzația că l-au insultat pe președintele Erdoğan. Orice critică este considerată ”insultă” și a existat o creștere semnificativă a numărului de cazuri în care oamenii informează guvernul sau oficialii guvernamentali despre alți cetățeni că ar fi insutat președintele.

Așa zisă crimă de ”lezmajestate”își are proveniența în  modul de exercitare a puterii din monarhii absolute și a fost praticată de regimurile dicatoriale, autocratice, caracterizate prin incapacitate de adaptare la cerințele libertății de expresie contemporane.