X

Turcia: GarantiBank BBVA, a pus capăt discriminării, prezentând scuze clientului dizident al regimului erdoganian

O bancă din Turcia, a făcut pasul înapoi în cazul serviciilor bancare limitate oferite medicului care a fost demis prin decret după 15 iulie și a prezentat scuze clientului, transmite Euronews.

Potrivit Euronews, GarantiBank BBVA, acum o lună, refuzase să deschidă un cont unui medic dizident faţă de  regimul de la Ankara, după puciul eșuat.  Medicul a luat legatura cu parlamentarul Omer Faruk Gergerlioglu, anunţându-l referitor la situația cu care s-a confruntat . Parlamentarul care este şi un apărator drepturilor omului (Gergerlioglu ) a criticat dur banca.

În urma reacțiilor, GarantiBank a fost de acord să-i deschidă medicului un cont bancar, doar pentru încasarea salariului, fără  permisiunea de a efectua tranzacții bancare precum transferuri sau plata facturilor.

Gergerlioglu a urmarit insistent aceasta discriminare, până când banca a dat înapoi total. În zilele trecute medicul a fost sunat de funcționarii băncii și a fost anunțat că toate procedurile sunt normalizate și i-au prezentat scuze.

Medicul (numele lui este protejat de Gergerlioglu), l-a informat pe parlamentarul Gergerlioglu  despre reglementarea situaţiei.

Parlamentarul a anunțat  pe contul său de Twitter vestea buna. ‘’Confirm că problema este rezolvată”, a postat Gergerlioğlu. Parlamentarul şi-a postat mesajul primit de la medicul dizident: ”Dragă parlamentar, tocmai m-au sunat oficialii Garanti Bank. Mi-au cerut scuze și m-au informat că au înlăturat toate restricțiile cu privire la mine’’, a transmis medicul, parlamentarului Gergerlioglu.

Sunt alte bănci pe lista neagră

Acest caz nu e unic, potrivit parlamentarului Gergerlioglu. Potrivit postarile lui pe Twitter, o sucursală în Gaziantep din VakifBank a respins  deschiderea unui  cont pentru o persoană  demisă prin decret. ‘’VakifBank a refuzat să onoreze o plată pentru o victima a aplicării  decretului  în Gaziantep. De aceea, acesta și-a urmărit recuperarea drepturilor. Reevaluând că nu este în măsură să scape de ea, banca a recunoscut în cele din urmă’’, a postat Gergerlioglu.

Un alt cetațean a solicitat un împrumut de la BNP Paribas TEB. În primul rând, banca a acceptat cererea, dar apoi a anulat-o pe motiv că este un om demis prin decret-lege dupa puciul eșuat. Parlamentarul a transmis acest mesaj: Urmărim problema prin mecanismele parlamentare!

Ce fel de sistem este acesta?

Un alt funcționar demis a reproșat autoritațile turce, iată mesajul trimis  parlamentarul Gergerlioglu, postat de pe twitter: „Domnule parlamentar, nu pot să retrag banii trimiși mie de propriul meu frate care locuiește în străinătate. Nu putem găsi nici un loc de muncă aici și nici nu putem să  părăsim țara. Ce fel de sistem este acesta? Ar trebui să furăm? Ne-am săturat să trăim ca un refugiat în propria noastră țară”.

Oamenii chiar nu pot vinde mașină

Aparătorul drepturilor omului, a mai dezvaluit o problemă similară la Uniunea Notarilor din Turcia (TNB). ‘’Deși am fost achitat în  instanță, mi s-a refuzat la notar vânzarea mașinii mele. Am ajuns chiar la Uniunea Notarilor. Le-am arătat hotărârea, dar mi s-a spus că nu au putere, sa îl oblige pa notarul respectiv’’, a transmis Gergerlioglu, mesajul omului dizident. Parlamentarul prokurd, a îndemnat notarii, să respecte drepturile fundamentale a oamenilor.

Oamenii concediați prin decrete-lege (KHK) se confruntă, în ultimii ani, cu încălcări grave ale drepturilor omului. După puciul eșuat din 15 iulie în Turcia peste 150 de mii de profesori, medici și functionari au fost concediați prin decrete. Aceștia sunt discriminați de societate pentru că sunt văzuți ca trădători și teroriști și au dificultăți în a-și găsi un loc de muncă chiar și în sectorul privat.