Istanbul: Un bloc construit pe monumentele istorice ale orașului

Un hotel de cinci etaje din beton, construit pe monumetele istorice a stârnit criticile localnicilor din Istanbul, conform portalului de știri Gazete Duvar.

Blocul a fost ridicat peste zidurile orașului care au o vechime de 1600 de ani și peste o fântână istorică din cartierul Cankurtaran, zona Fatih.

Mithat Küçük, un localnic, a subliniat că unele arcade sau fântâni au fost dezgropate în timpul unor construcții hoteliere, dar acțiunile  „au fost acoperite”.

 Küçük a subliniat că monumentele istorice sunt pe cale de dispariție și cere autorităților să se ocupe de această problemă, prin respectarea artefactelor istorice.

Mai mult, Nevin Taș, șefa cartierului, a declarat că zidurile istorice au fost deteriorate de-a lungul timpului, argumentând că inițial clădirile erau din lemn, dar au fost ridicate din beton armat atunci când au fost transferate unui nou proprietar.

„Este o situație foarte periculoasă. Distanța dintre pietre se deschide treptat. Chiar prezintă un pericol mare”, a spus Taș.

Construite inițial de Constantin cel Mare în secolul al V-lea d.Hr., zidurile străvechi  din Istanbul au luat forma finală prin  ajustări efectuate de-a lungul timpului.

Listate ca fiind ”unul dintre cele mai lungi monumente istorice din lume”, zidurile vechi ale orașului încercuiesc perimetrele vechi ale orașului și atrag atenția atât a turiștilor locali, cât și a celor străini.