Turcia: 22 de jurnaliști reținuți și 9 arestați doar în luna martie

22 de jurnaliști au fost reținuți, iar alți nouă au fost arestați în martie în Turcia, potrivit unui raport elaborat de principalul partid de opoziție, citat de Gazete Duvar.

Raportul a fost lansat de deputatul din partidul Republican al Poporului (CHP) din opoziție, Utku Çakırözer, în cadrul unei reuniuni de presă care a avut loc în Parlament, pe 27 martie.

Çakırözer susținut că amendamentul legal care solicită amnistia pentru mii de deținuți nu ar trebui să excludă deținuții politici și jurnaliștii care au fost reținuți din cauza poziției lor critice a guvernului.

„În timp ce mii de prizonieri vor fi eliberați, este nedrept și nediscriminatoriu ca nume precum Barıș Terkoğlu, Barıș Pehlivan, Osman Kavala, Ahmet Altan, Selahattin Demirtaș, Murat Ağırel să fie ținute în spatele gratiilor”, a declarat deputatul.

Proiectul de lege pentru amnistie, care este prevăzut să fie prezentat Parlamentului săptămâna viitoare, exclude deținuții acuzați de terorism, acuzație pe care guvernul o folosește pentru scopuri politice.

“Cei care nu au făcut niciun rău și nu au comis niciun act de violență, dar și-au exprimat doar opiniile ar trebui să fie absolut luați în considerare în cadrul legii. Deși nu sunt membri ai unei organizații teroriste, în prezent, mulți jurnaliști, politicieni și intelectuali sunt închiș”, a spus Çakırözer.

Riscul pe care pandemia de coronavirus îl prezintă personalului și deținuților din penitenciarele extrem de supraaglomerate din Turcia a determinat guvernul turc să accelereze un plan de înlocuire a timpului de închisoare cu alternative precum libertatea de libertate conditionată și arestul la domiciliu.