Covid-19: Focar de infecție în închisorile supraaglomerate din Turcia

Autoritățile turce au dezvăluit, luni, informații despre focarul de coronavirus din închisorile din țară, cu 17 cazuri confirmate în rândul deținuților, inclusiv trei decese, conform middleeasteye.net.

Ministrul Justiției, Abdulhamit Gul, a declarat că toate cazurile sunt înregistrate în închisorile deschise, unde restricțiile privind circulația deținuților sunt minime, iar deținuții sunt închiși pentru infracțiuni ușoare.

Gul a adăugat că autoritățile nu au putut evita focarele, în ciuda faptului că au întreprins mai multe măsuri pentru protejarea celor 70.000 de deținuți, cum ar fi suspendarea tuturor vizitelor și obligarea personalului și a prizonierilor să poarte măști în permanență.

„Cu toate acestea, nu avem niciun caz în alte închisori [cu regularitate sau de înaltă securitate]”, a susținut ministrul.

Mai mult, Gul a afirmat că 14 judecători și procurori, 32 de angajați ai curții, 79 de angajați ai închisorii și 34 de membri ai consiliului de medicină criminalistică au fost testați pozitiv cu coronavirus.

Închisorile din Turcia sunt suprapopulate, în prezent funcționând cu aproximativ 120 la sută din capacitate. Un proiect de lege pentru reducerea pedepselor care ar putea elibera aproape 100.000 de deținuți este pe agenda guvernamentală. Proiectul de lege este așteptat să fie aprobat de parlament cel târziu marți.

Cu toate acestea, grupurile pentru drepturile omului și partidele de opoziție au criticat proiectul pentru că a exclus eliberarea  politicienilor, activiștilor și jurnaliștilor care au fost închiși sub acuzația de „propagandă pentru o organizație teroristă”.