Turcia începe generarea de energie electrică din barajul Tigris, în ciuda nemulțumirilor rezidenților

Turcia va lansa prima turbină în Barajul Ilisu, în sud-estul Turciei săptămâna viitoare, a informat președintele Tayyip Erdogan, luni, citat de ipa.news

În urma unei reuniuni săptămânale a cabinetului, președintele turc a susținut că va inaugura barajul Ilisu, care va genera 1.200 megawați de energie electrică și va deveni al patrulea cel mai mare baraj al Turciei în ceea ce privește producția de energie.

„Vom începe să exploatăm una dintre cele șase turbine ale barajului Ilisu pe 19 mai, unul dintre cele mai mari proiecte de irigare și energie din țara noastră”, a declarat Erdogan.

Barajul, aprobat de guvernul turc în 1997 pentru a genera energie electrică pentru regiune, afectează aproximativ 80.000 de oameni din 199 de sate și a alarmat autoritățile din Irak, care se tem de impactul asupra aprovizionării cu apă din râul Tigris.

După ani de întârzieri, Turcia a început să umple barajul în iulie. Activiștii care au făcut campanie împotriva proiectului au solicitat golirea barajului, invocând rațiuni de mediu și culturale. Aceștia avertizează că proiectul va îneca orașul Hasankeyf, vechi de 10.000 de ani și va distruge biodiversitatea.