Turcia: Construcția bazinului cu cianuri, aprobată în ciuda protestelor localnicilor

Ministerul Turciei pentru Mediu și Urbanizare a aprobat construirea a două bazine cu cianură în provincia nord-vestică Eskișehir, în ciuda protestelor din partea comunității locale, informează Gazete Duvar.

Construcția bazinului cu cianură de aproape 375.000 de metri pătrați este destinată unei zone care se află în apropierea rezidenților și care este, de asemenea, o zonă de protecție naturală și arheologică.

Membru local al Clubului Sportiv în aer liber al Universității Anadolu (ANADOSK), Gizem Sunar, a declarat că au protestat împotriva construcției celei de-al doilea bazin de cianuri din zonă, dar eforturile lor nu au reușit să prevină decizia autorităților.

„Fiecare pasionat de activități în aer liber a fost loial regulilor de protecție și a contribuit la economia locală. Localnicii din Karakaya au protestat pentru închiderea primului bazin de cianuri și au blocat drumurile”, a declarat Sunar.

Ideal pentru camping, drumeție și alpinism, districtul Karakaya al Eskișehirului este locul mai multor festivaluri și antrenamente sportive în aer liber, organizate de către Federația Turcă de Alpinism și Direcția de Management al Dezastrelor și Urgențelor din cadrul Ministerului de Interne.

Compania care construiește bazinul, Gold Management Corporation este gestionată de Fondul de asigurare a depozitelor de economii (SDIF), o entitate juridică publică.