Turcia: Profesor concediat după puciului eșuat a pierdut lupta cu cancerul

Un activist și victimă a puciului eșuat din 15 iulie 2016 a pierdut lupta cu cancerul, relatează stockholmcf.org

Haluk Savaș, în vârstă de 54 de ani a murit, marți, din cauza cancerului, a anunțat soția acestuia.

„Mi-am pierdut soțul cu inimă de înger care a încercat să îi ajute pe toți”, a scris Esen Savaș, pe contul său de Twitter.

Ce s-a întâmplat?

Savaș a fost profesor de psihiatrie la Universitatea Gaziantep până când a fost concediat prin decret guvernamental în 2016, în urma puciului eşuat.

Ulterior a fost arestat pentru presupuse legături cu mișcarea Gülen. Urmând ca, în noiembrie 2016, să fie eliberat în curs de proces după ce a fost diagnostica cu cancer.

Deși, bărbatul a fost vindecat, cancerul a revenit la începutul lui 2019. Timp de luni de zile s-a străduit să obțină un pașaport pentru a călători în străinătate pentru tratamente, dar autoritățile au refuzat, în ciuda faptului că ulterior a fost achitat.

În sfârșit, i s-a permis să călătorească în străinătate în luna mai a anului trecut, dar tratamentul nu a avut rezultate pozitive.

Haluk Savaş a fost inmormintat miercuri, în orașul natal Adana. Pe ultimul drum i-au fost alaturi numeroase victime ale decretelor guvernamentale dupa puciul eșuat.

Savaș a fost un avocat dedicat și vocal al altor victime ale epurării Turciei și a înființat un canal YouTube numit KHK TV (Decret TV), precum și mai multe platforme locale pentru a amplifica vocile victimelor.