Presa din Turcia: „Hagia Sophia este gata, urmează Atena!”

Un portal de știri pro-Erdogan a postat pe contul de Twitter un titlul care a devenit viral și a strănit reacții la nivel internațional, transmite greekcitytimes.com

Portalul de ştiri pro-guvern, Haber 7 a scris într-o postare pe Twitter, care a fost apoi șters,  „Hagia Sophia este gata! Urmează Atena!”

Utilizatorii de pe rețelele de socializare au susținut că postarea este un rezumat a ambițiilor Turciei de a cererii nu numai insulele din estul Mediteranei din Grecia, Creta și Tracia occidentală, ci toată Grecia, inclusiv Atena.

Grecia impune sancțiuni Turciei

Grecia va impune sancțiuni împotriva Turciei pentru decizia sa de a converti Hagia Sophia într-o moschee, informează presa elenă.

„Grecia condamnă această acțiune și va face tot ce îi stă în puteri pentru a avea consecințe asupra Turciei. Totul este pe masă și posibilitatea sancțiunilor nu numai din Europa, ci și din partea organizațiilor internaționale, precum UNESCO.“, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului elen, Stelios Petsas.

Cu peste 90% din media controlată de guvernul turc, o mare parte din ceea ce spune mass-media este vocea președintelui turc, Recep Tayyip Erdoğan.

Prima rugaciune se va ofică pe 24 iulie

Săptămâna trecută, o instanţă turcă a decis că hotărârea din 1934 conform căreia Hagia Sophia din Istanbul a fost transformată în muzeu nu a fost legală, acest simbol al Imperiului Bizantin şi al celui Otoman deopotrivă putând reveni astfel la statutul de moschee.

Președintele Erdogan anunțat că, se va oficiă pe 24 iulie, vineri, prima rugaciune la Hagia Spohia.