Om de afaceri arestat pentru a fi extrădat din Panama la cererea Turciei

Un om de afaceri turc a fost arestat în Panama în urmă cu două săptămâni pentru că era căutat în baza unui aviz roșu emis în Turcia, relatează Turkish Minutes.

Muaz Türkyılmaz, în vârstă de 47 de ani este acuzat de Turcia pentru apartenența la mișcarea Gülen, pe care guvernul turc o acuză pentru lovitură de stat eșuată din 15 iulie 2016 și o consideră organizație teroristă.

Acuzațiile: Donațiile, un cont bancar și o aplicație de pe Google Play

Ministerul turc al afacerilor externe din Turcia a enumerat trei acuzații formulate  împotriva lui Muaz Türkyılmaz, în documentele trimise către statul  Panama: donații către Kimse Yok mu, o organizație de ajutor afiliată mișcării Gülen, deținerea unui cont la o bancă presupus afiliată la Gülen și descărcarea ByLock, o aplicație de telefonie mobilă similară cu WhatsApp.

Avocații lui Türkyılmaz au apelat la o instanță din Panama și au afirmat că cele trei acuzații nu sunt infracțiuni conform principiilor dreptului universal, ci acuzații politice și că cererea Turciei de extrădare era ilegală.

Petiția adresată instanței a subliniat că donarea către organizații caritabile, deținerea unui cont la o bancă legată de Gülen și descărcarea ByLock de pe Google Play nu pot fi considerate infracțiuni.

“Poate va fi torturat”

De la arestarea lui Türkyılmaz, familia sa și activiștii pentru drepturile omului din Panama s-au angajat în eforturi pentru a preveni extrădarea sa în Turcia.

Mai mult, Usame Türkyılmaz, fratele lui Muaz Türkyılmaz, care locuiește în Belgia, a solicitat autorităților din Panama să nu-l extrădeze pe fratele său.

Usame, care a fost și el deținut în Turcia, a insistat pe faptul că omul de afaceri va fi torturat și va fi închis mult timp.

„Am fost arestat după ce am fost extrădat în Turcia. Condițiile de detenție au fost foarte proaste. Deși am spus că am diabet, nu mi-au făcut injecțiile. Era foarte puțină mâncare. Nu aveam voie să cumpărăm apă potabilă curată nici cu banii noștri. Încă mă confrunt cu probleme de sănătate apărute în timp ce eram încarcerat. Am pierdut 30 de kilograme în timpul detenției. Încă mai am cicatrici pe corp. Dacă Panama îl trimite pe fratele meu înapoi, el va îndura  aceleași lucruri. Poate va fi torturat. Nu pot prezice câți ani va fi în închisoare. Nu există un proces echitabil în Turcia ”, a povestit Usame.

Până în 2017, Muaz și Usame Türkyılmaz au lucrat pentru o companie din Arabia Saudită care exporta curmale în Turcia. După o cerere de extrădare din Turcia, Usame Türkyılmaz și familia sa au fost reținuți de poliția saudită și deportați cu un avion privat trimis din Turcia. Usame Türkyılmaz a părăsit Turcia ilegal după eliberare și este acum refugiat la Bruxelles.