Turcia: Un kurd aruncat dintr-un elicopter militar a murit după 20 de zile de terapie intensivă

Un bărbat kurd care ar fi fost aruncat dintr-un elicopter militar în provincia de est a Turciei Van a murit, miercuri, după 20 de zile de terapie intensivă, potrivit Stockholm Center for Freedome.

Servet Turgut, în vârstă de 55 de ani, tată a șapte copii, a murit în unitatea de terapie intensivă a Spitalului Regional de Predare și Cercetare Van.

Turgut și Osman Șiban, ambii fermieri, au fost aruncați dintr-un elicopter militar, pe 11 septembrie, în urma unei confruntări  între armata turcă și membrii Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), în vecinătatea Çatak.

Fermier reținut pentru că  „acționa cu suspiciune”

Conform relatărilor martorilor, un grup de soldați au venit în sat pentru a efectua verificări de identitate. Aceștia l-au reținut pe Turgut pe motiv că „acționa cu suspiciune” în timp ce lucra pe câmp. Jandarmii i-au dus pe cei doi bărbați pe jos, peste un deal și la un elicopter într-o poiană.

Mai mulți săteni i-au urmărit pe jandarmi și au observat că cei doi au fost băgați în elicopter, ulterior acesta și-a luat zborul.

Rudele au primit un telefon de la jandarmerie pe 13 septembrie, cerându-li-se  numărul de identitate al lui Servet Turgut, telefonul era însă disimulat, cei care au apelat telefon ascunzând faptul că reprezentau  jandarmeria.

Mai târziu, în aceeași zi, membrii familiilor celor doi bărbați au aflat că cei doi sunt la unitatea de terapie intensivă, într-o comă indusă medical.

Amnesty: „Profund îngrijorată de acuzațiile grave de tortură”

Într-o declarație din 21 septembrie, Biroul guvernatorului Van a confirmat reținerea lor de către soldați, dar a respins acuzațiile formulate de recurgere la  tortură.

Declarația menționează că Turgut a acționat „suspicios” și că spitalizarea sa se datorează unei căderi de pe o stâncă în timp ce fugea de forțele de securitate, în ciuda ordinului de oprire.

Procuroarea șefă Van efectuează două anchete penale, una asupra celor doi bărbați și cealaltă, referitor la acuzațiile de tortură.

Într-o declarație publică, vineri, Amnesty International a declarat că este „profund îngrijorată de acuzațiile grave de tortură și de acuzația șocantă că ar fi fost aruncat din elicopter”.

Organizația pentru drepturilor omului a îndemnat guvernul turc să supună acuzațiile „unei anchete prompte, independente și imparțiale” și să îi aducă în fața justiției pe cei suspectați că au efectuat presupusele torturi sau alte rele tratamente în procesele care ar fi trebuit să fie echitabile.

Potrivit Turkish Minutes, aruncarea oamenilor  dintr-un elicopter a fost o metodă cunoscută de tortură în Turcia în anii 1990, când kurzii au fost victimele unui val de violență. Human Rights Watch (HRW) a raportat că  mai multe femei suspectate  de  terorism au fost aruncate dintr-un elicopter pe 14 mai 1994.