Turcia: Lipsa de transparență în comunicarea numărului de cazuri COVID-19 dăunează eforturilor medicilor

Fostul șef al Asociației Medicale Turcești (TTB) a susținut că lipsa de transparență în comunicare  a ministrului sănătății în raportarea cazurilor de infectați cu coronavirus este dăunătoare, relatează Ahval News.

Sinan Adıyaman, fostul șef al Asociației Medicale Turcești (TTB) a criticat declarația ministrul Sănătății Fahrettin Koca, de săptămâna trecută, conform căreia nu toate cazurile pozitive de COVID-19 erau înregistrate în statisticile oficiale.

„Acest lucru este într-adevăr supărător. Pentru a pune pandemia sub control, toate cazurile trebuie prezentate într-un mod cu adevărat transparent”, a declarat Sinan Adıyaman.

Numărul de cazuri mult mai mare decât cifrele oficiale

Politicienii și medicii din  opoziție și-au exprimat scepticismul față de cifrele guvernului, spunând că numărul de cazuri de coronavirus este mult mai mare decât cifrele oficiale. Miercuri, Koca a recunoscut că doar cei care sunt simptomatici au fost raportați, mai degrabă decât cei ale căror teste PCR au fost pozitiv.

„Am spus că numărul persoanelor ale căror teste PCR sunt pozitive a fost de 10 ori mai mare decât cifrele oficiale. De la început, spunem că cazurile asimptomatice sunt foarte contagioase. În unele studii, am văzut chiar că 80% din transmisiile provin de la pacienți care nu prezintă simptome”, a afirmat Adıyaman.

Listate doar pacienți nu toate cazurile confirmate

În iulie, Ministerul Sănătății a modificat formularea raportului său zilnic pentru a se referi la noi „pacienți”, mai degrabă decât la „cazuri”; Koca a spus că „pacienții”, pe care i-a definit drept  cei care sunt simptomatici, au fost mai importanți decât numărul de „cazuri”, care îi include pe cei care nu prezintă simptome.

Decizia guvernului turc de a impune o întrerupere parțială a comunicării  cifrelor situației contaminărilor cu coronavirus a avut efecte grave asupra credibilității țării pe arena globală.

Turcia a fost exclusă de pe lista sigură a Uniunii Europene a țărilor în care oamenii pot călători fără a intra în carantină la întoarcere. Ankara a criticat UE pentru excludere, spunând că decizia este lipsită de obiectivitate.

Marea Britanie a exclus Turcia de pe lista sa de călătorii sigure pe 1 octombrie, la o zi după declarația ministrului sănătății.

De la 13 octombrie şi numărul de cazuri asimptomatice

Cu toata acestea, Ministerul Sănătăţii a declarat, duminica, că va începe de la jumătatea lunii octombrie să anunţe şi numărul de cazuri asimptomatice de Covid-19.