Turcia: Un deținut a murit torturat de gardienii penitenciarului

Un tânăr aflat după gratii a murit după ce ar fi fost bătut de gardienii închisorii, relatează Stockholm Center for Freedom.

Serkan Tumay, în vârstă de 25 de ani, care se aflat de șase ani în penitenciarul Kırıkkale, din Ankara pentru furt, a murit în celula sa de izolare, în care a fost mutat după ce colegul său a informat famila despre tortura fizică.

Membrii familiei au depus o plângere la Parchetul șef Manisa cu privire la bătăi și au solicitat transferul acestuia, fără rezultat.

“ A fost amenințat de gardieni, a fost bătut. Acest lucru l-a zis colegul de celulă și prin familia lui, acest denunț a ajuns la familia noastră“, a declarat  Hakan, fratele deținutului.

Mai mult, familia au adăugat că au fost informați despre moarte abia după o zi. Când au fost să ia corpul neînsuflețit au văzut semnele de tortură. Tânărul era tăiat la gât, avea oasele rupte și avea în talpă, o gaură.

Familia sa a depus plângere la parchet

Familia sa a depus o altă plângere la Parchetul șef Manisa pentru o anchetă asupra morții. De asemenea, doi deputați din partidul republicat au depus o interpelare către ministrul justiției privitor la moartea suspectă a deținutului.

A existat o creștere a numărului de decese suspecte în Turcia, cele mai multe dintre acestea având loc în închisori și centre de detenție, unde tortura și maltratarea sunt practicate în mod obișnuit. În majoritatea cazurilor, autoritățile au clasificat aceste decese drept sinucideri fără nicio investigație eficientă și independentă.