Turcia: Campania pentru a opri abuzurile împotriva avocaților turci

Activiștii pentru drepturile omului încearcă să utilizeze sancțiunile drepturilor omului în stilul Magnitsky din Marea Britanie împotriva procurorilor și oficialilor turci responsabili de arestarea și aruncarea îndărătul gratiilor a mii de avocați, relatează The Guardian.

Organizatorii Inițiativei Avocaților Arestați (ALI), avocații Kevin Dent QC și Michael Polak luptă pentru a putea folosi folosi noua lege care prevede sancțiunile drepturilor globale ale Regatului Unit.

Organizația adună dovezi despre presupusele torturi și maltratări ale judecătorilor și reprezentanților legali reținuți în închisorile turcești.

“Mulți dintre cei care au fost reținuți au fost supuși torturii, izolare, refuzul serviciilor de sănătate și acces la consiliere. Unii au murit în custodie ”, se arată în declarația ALI.

1500 de avocați urmăriți penal

Potrivit organizației, cel puțin 1.500 de avocați au fost urmăriți în judecată, alți 600 așteaptă procesul și 441 de avocați au fost condamnați la un total de 2.278 de ani de închisoare.

Noua lege din Regatul Unit îi pedepsește pe cei suspectați că au cauzat încălcări grave ale drepturilor în străinătate, chiar dacă au fost aplicate împotriva propriilor cetățeni.