Activiști din Europa au protestat pentru a atrage atenția asupra încălcărilor drepturilor omului din Turcia

Activiștii din capitalele europene au protestat, în weekend, pentru a atrage atenția asupra încălcărilor drepturilor omului în regimul  lui Erdogan, relatează Turkish Minutes.

Protestele au avut loc în Paris, Berlin, Geneva, Malmö, Amsterdam, Stuttgart, Bielefeld și România după apariția  fotografiilor  post-mortem ale lui Mustafa Kabakçıoğlu, al cărui corp neînsuflețit a fost găsit într-un scaun alb din plastic, în celula în care era ținut în izolare, în așteptarea rezultatului testului COVID-19.

„Astăzi spunem<<Nu, acestor încălcări realizate de  dictatura  președintelui Recep Tayyip Erdogan. Spunem <<NU>> persoanelor care sunt aruncate în închisoare sub acuzații false și ucise fără a primi tratament medical în închisoare. Spunem <<Nu>> copiilor care cresc în închisori. Spunem <<Nu>> încarcerării lui Osman Kavala, Selahattin Demirtaș, Ahmet Altan, Müyesser Yıldız, Ali Ünal și altor sute de jurnaliști și scriitori aflați în închisoare ”, se arată într-o declarație a inițiativei.

Kabakçıoğlu a fost un fost șef adjunct al poliției, care a fost concediat de la locul de muncă și arestat din cauza presupuselor legături cu mișcarea Gülen, bazată pe credință.

Mai multe rapoarte internaționale indică faptul că incidentele de tortură și de tratamente rele au fost în creștere după lovitura de stat eșuată din 2016, în centrele de detenție turcești. Peste 70 de persoane au murit în spatele gratiilor  în ultimii patru ani, potrivit presei turce, dar autoritățile nu au furnizat datele oficiale despre acest fapt.

Aproximativ 650.000 de persoane au fost supuse urmăririi penale după puciul eșuat, potrivit Ministerului Justiției, iar peste 30.000 se află după gratii.

De asemenea, peste 150.000 de cetățeni turci au fost concediați după puciul eșuat din 2016, majoritatea fiind funcționari publici din sistemul educațional sau juridic.