Turcia cumpără 20 de milioane de doze de vaccin de la China

Turcia va semna un contract pentru a cumpăra cel puțin 20 de milioane de doze dintr-un vaccin candidat COVID-19 de la Sinovac Biotech din China, a anunțat ministrul sănătății turc, citat de Reuters.

Ministrul Sănătății, Fahrettin Koca a anunțat la ședința de prezentare a bugetului că Turcia este în discuții cu Pfizer și BioNTech pentru vaccinul anti-COVID-19.

„Vom putea procura cel puțin 10 milioane de doze de vaccin chinezesc în decembrie. Vrem să creștem acest număr. Va fi la fel de mult și în ianuarie.Această cifră se poate dubla cu ușurință, probabil. Un contract va fi semnat în acest sens în câteva zile”, a afirmat ministrul.

Pfizer și BioNTech ar putea obține o autorizație de urgență din SUA și Europa pentru vaccinul COVID-19 luna viitoare, după ce rezultatele finale ale studiului au arătat că a avut o rată de succes de 95% și nu are efecte secundare grave, au declarat, miercuri producătorii de medicamente.

Koca a afirmat că Turcia este în discuții pentru a cumpăra și vaccinul, odată ce aceștia  își obțin licența.

„Dacă da, numărul care poate fi acordat Turciei este de 1 milion. Avem discuții chiar acum pentru a crește treptat la 25 de milioane în cursul anului care începe din ianuarie ”, a susținut Koca.

În timp ce unele țări, inclusiv Turcia, au efectuat teste pentru vaccinul experimental al Sinovac, Brazilia este în prezent singura țară care a fost de acord să primească doze. Statul din Sao Paulo va începe să importe 46 de milioane de doze în această săptămână.