X

Decizia procurorului în cazul unui tânăr cadet omorât în timpul puciului eșuat din Turcia

Un procuror din Istanbul a emis o hotărâre fără urmărire penală în cazul lui Murat Tekin, student al Academiei Forțelor Aeriene, bătut și sufocat până la moarte pe dată de 16 iulie 2016, când a avut loc lovitura de stat eșuată în Istanbul, scrie IPA News.

Autopsia indică cauza morții: răni cauzate de obiecte ascuțite și sufocare cauzată de blocarea gurii și nasului, conform raportului elaborat de Ismail Saymaz, de la cotidianul Hurriyet.

În 2017, președintele Recep Tayyip Erdoğan a emis un decret de urgență care acordă impunitate civililor care au participat activ la oprirea puciului și a consecințelor sale. Articolul din decret afirmă că, indiferent de titlul oficial al persoanei, cei care au acționat „în contextul opririi loviturii de stat din 15 iulie, a actelor teroriste și a actelor urmate acestora, nu dețin nici un drept legal, administrativ sau penal”. Astfel, procurorul a considerat uciderea lui Tekin un act de anulare a loviturii de stat.

Avocatul lui Tekin, Kubra Aydin susține că nu are nimic de-a face cu decretul de urgență citat, deoarece baiatul a fost omorât după predarea trupelor. De asemenea, avocatul apelează la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, conform ziarului Cumhuriyet.

Pe 15 iulie 2016, blocarea podului de la Bosfor de către trupe a fost primul semn al puciului în curs de desfășurare, în acea perioadă de timp  au fost uciși 250 de oameni, dintre care 145 civili, potrivit unor cifre guvernamentale.

This post was last modified on 25/02/2019 17:56