Decizia procurorului în cazul unui tânăr cadet omorât în timpul puciului eșuat din Turcia

Un procuror din Istanbul a emis o hotărâre fără urmărire penală în cazul lui Murat Tekin, student al Academiei Forțelor Aeriene, bătut și sufocat până la moarte pe dată de 16 iulie 2016, când a avut loc lovitura de stat eșuată în Istanbul, scrie IPA News.

Autopsia indică cauza morții: răni cauzate de obiecte ascuțite și sufocare cauzată de blocarea gurii și nasului, conform raportului elaborat de Ismail Saymaz, de la cotidianul Hurriyet.

În 2017, președintele Recep Tayyip Erdoğan a emis un decret de urgență care acordă impunitate civililor care au participat activ la oprirea puciului și a consecințelor sale. Articolul din decret afirmă că, indiferent de titlul oficial al persoanei, cei care au acționat „în contextul opririi loviturii de stat din 15 iulie, a actelor teroriste și a actelor urmate acestora, nu dețin nici un drept legal, administrativ sau penal”. Astfel, procurorul a considerat uciderea lui Tekin un act de anulare a loviturii de stat.

Avocatul lui Tekin, Kubra Aydin susține că nu are nimic de-a face cu decretul de urgență citat, deoarece baiatul a fost omorât după predarea trupelor. De asemenea, avocatul apelează la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, conform ziarului Cumhuriyet.

Pe 15 iulie 2016, blocarea podului de la Bosfor de către trupe a fost primul semn al puciului în curs de desfășurare, în acea perioadă de timp  au fost uciși 250 de oameni, dintre care 145 civili, potrivit unor cifre guvernamentale.