Lira turcească continuă să scadă, ajugând la nivel record

Datele de marți, au arătat că o scădere cu 30% a lirei în acest an, fiind cea mai gravă scădere de pe piețele emergente, relatează Arab News.

Scăderea a avut un impact important în continua creștere a prețurilor de consum cu  aproape 12% luna trecută, cu mult peste intervalul  Băncii Centrale,care a fost  în jur de 5%.

O creștere surpriză a ratei dobânzii în septembrie nu a făcut prea mult pentru a opri deprecierea valutară cauzată de îngrijorările cu privire la posibilele sancțiuni occidentale împotriva Ankarei, rezervele valutare epuizate și ratele reale ale dobânzii negative.

O decizie la fel de surprinzătoare de a menține ratele stabile luna trecută nu a făcut decât să sporească  suspiciunea investitorilor că banca centrală ar putea fi influențată de presiunile evidente din partea guvernului președintelui Tayyip Erdogan pentru stimulare monetară în fața pandemiei.

“Nu există o opțiune bună pentru Turcia”

Odată cu creșterea activității de producție și comerț, guvernatorul Murat Uysal a declarat, săptămâna trecută, că banca trebuie să păstreze o anumită flexibilitate chiar și în timp ce inflația este în creștere.

Cu toate acestea, economiștii și investitorii spun că flexibilitatea dispare după ce lira a scăzut marți cu 1% peste 8,5 față de dolar pentru prima dată.

„În prezent, nu există o opțiune bună pentru Turcia.Fie acceptă o scădere a monedei lor care are implicații pentru stabilitate.Sau trebuie să meargă mult, mult mai departe în strângerea politicii monetare care afectează economia”, a explicat economistul Gilles Moec, de la AXA Group.

Lira până la sfârșitul anului

Societe Generale se așteaptă ca lira să ajungă la 9 unități față de dolar până la sfârșitul anului. Ultimul sondaj Reuters realizat de 15 economiști susțin că valoarea lirei  va crește la 12,25 la sută până la sfârșitul anului, deși unii o văd mai mare, cum ar fi Goldman Sachs, care se așteaptă la o creștere de la 17 la sută.

Erdogan a declarat, sâmbătă, că Turcia duce un război economic împotriva „triunghiului diavolului al dobânzilor și al ratelor de schimb și al inflației”. Cu toate acestea, piețele monetare interbancare au crescut șansele unei înăspriri politice formale și marți rata de împrumut pentru o săptămână a crescut cu până la  16 la sută.