Turcia: Femeie însărcinată arestată pentru că a ajutat familiile nevoiașe

O femeie însărcinată a fost arestată în provincia Antalya pentru că a ajutat familiile nevoiașe a persoanelor vizate de o represiune în urma puciului eșuat din 2016, conform Stockholm Center for Freedome.

Femeia, al cărei nume nu a fost dezvăluit, a fost reținută ilegal în ciuda faptului că este însărcinată în două luni și mai are doi copii cu vârsta de patru și șase ani.

Aceasta a fost printre alte 23 de persoane care au fost arestate sub acuzați că au oferit hrană și asistență financiară familiilor persoanelor care au fost arestate sau eliminate din locurile de muncă de la stat și, prin urmare, private de mijloacele pentru a-și câștiga existența.

Legea privind executarea pedepselor și măsurilor de securitate prevede că, chiar dacă o femeie însărcinată este condamnată, pedeapsa trebuie amânată. Legea mai prevede că „executarea pedepsei închisorii este întârziată pentru femeile însărcinate sau care au născut în ultimul an și jumătate”. Legea se aplică și deținuților aflați în arest preventiv.

Cu toate acestea, potrivit unui raport al Solidarity with OTHERS, o organizație neguvernamentală care cuprinde în principal exilați politici din Turcia, un total de 219 femei însărcinate și femei cu copii sub 6 ani au fost reținute sau arestate în mod arbitrar din cauza legăturilor lor cu Mișcarea Gülen.

Autoritățile turcești au arestat mii de oameni, indiferent dacă pot fi bolnavi critici și cronici, însărcinați sau au copii.