Germania și Franța cer eliberarea imediată a activistului turc Osman Kavala

Reprezentanții guvernelor german și francez au cerut Turciei să elibereze imediat proeminentul om de afaceri, activistul pentru drepturile omului Osman Kavala, care se află în spatele gratiilor din octombrie 2017, sunt acuzații motivate politic, conform Stockholm Center for Freedom.

Declarația comună a lui Bärbel Kofler, comisarul guvernului federal pentru politica în domeniul drepturilor omului și a ambasadorului francez pentru drepturile omului, Delphine Borione, a fost publicată, miercuri, cu privire la rejudecarea lui Kavala.

„Osman Kavala se află în spatele gratiilor de aproape 1300 de zile, chiar dacă Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a cerut eliberarea în urmă cu un an și jumătate. Turcia este vinovată pentru  implementarea hotărârii CtEDO, acțiunile sale nu sunt demne de un stat guvernat de statul de drept sau  membru de lungă durată al Consiliului Europei „, se menționează în declarație.

Reprezentanții au solicitat Turciei să „respecte de urgență obligațiile sale internaționale și să-l elibereze pe Osman Kavala fără alte întârzieri”.

CEDO a stabilit la 10 decembrie 2019 că arestarea preventivă prelungită a lui Kavala, directorul fundației culturale turcești Anadolu Kültür, încălca Convenția europeană a drepturilor omului și a cerut eliberarea sa imediată.

Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei a cerut în repetate rânduri Turciei să pună în aplicare hotărârea asupra lui Kavala.

La 18 februarie 2020, o instanță locală l-a achitat de acuzațiile de tentativă de răsturnare a statului prin implicarea în protestele din 2013 Gezi Park la nivel național, însă el a fost rearestat în aceeași zi, sub acuzații legate de o lovitură de stat, din 2016 în Turcia, într-o mișcare descrisă de avocații săi ca o tactică de eludare a hotărârii CtEDO.

Kavala a fost judecat cel mai recent pentru acuzații care includ „încercarea de a răsturna ordinea constituțională” și „obținerea de informații confidențiale ale statului pentru spionaj politic sau militar”.

Un tribunal de apel a anulat achitarea sa în ianuarie 2021, iar un judecător a combinat cele două dosare împotriva lui Kavala într-unul singur,  la începutul lunii februarie.